17. Kritična masa, želimo biciklom na posao

Autor teksta: Miloš Lazić
Kao i svake poslednje subote u mesecu, i ovoga puta održala se 17. po redu Beogradska Kritična masa, skup građana koji žele da ukažu na potrebu prevoženja biciklom u gradu Beogradu. Tom prilikom, aktivisti udruženja „Ulice za bicikliste“ pitali su bicikliste i biciklistkinje za njihova iskustva.

„Suprug i ja vozimo bicikle, ali nam je problem vožnja od Senjaka do Sajma. Uske ulice su pretrpane automobilima. Voleli bismo da postoji biciklistička staza od Topčiderske zvezde do Sajma.  – kaže Vesna, 50-ogodišnja biciklistkinja. „Da je Mostarska petlja prilagođenija biciklima, išla bih biciklom na posao.“ – nadovezala se Vesna, zaposlena u Knez Mihailovoj ulici.

Na 17. Kritičnoj masi, upoznali smo još jednog stanovnika Senjaka, mladog oca američkog porekla koji se doselio u Beograd zbog posla. Sa malim detetom na biciklu, Greg iznosi svoj problem: „Podhodnici za prelazak autoputa nisu prilagođeni biciklama, a korišćenje nadvožnjaka iznad autoputa je opasno.“ – kaže on. Međutim, to ga ne sprečava da biciklira.

Picture

Autor fotografije: Vuk Spasojević

Picture

Autor fotografije: Vuk Spasojević

„Često bicikliram rekreativno sa mužem do Zemuna i Bežanijske kose, ali idemo preko Brankovog mosta. Ne znamo da li će postojati dobra biciklistička veza preko Mosta na Adi od Topčiderskog parka do Novog Beograda.“ – zabrinuta je Vesna. Na pitanje aktivista Udruženja građana „Ulice za bicikliste“ kako savladavaju uzbrdice, Vesna kaže: „Po povratku se prošetamo uzbrdo do Ulice Vojislava Vučkovića, odakle se ponovo može biciklom.“

Izuzetno smo zadovoljni onime što proističe iz ovog skupa. Upoznajemo sjajne stanovnike Beograda i tako dobijamo energiju za nastavak borbe protiv politike grada koja favorizuje automobilski saobraćaj, borbe za širenje pešačke zone i centar bez automobila.

17. Beogradska Kritična masa je bila slabije posećena zbog velike vrućine i sezone godišnjih odmora, pa je brojala 50-ak učesnika.
Autor teksta: Miloš Lazić

Leave a Reply