19. Kritična masa, prva novobeogradska

Autor teksta: Miloš Lazić
U subotu, 27. oktobra 2012. godine sa početkom u 15h sa platoa ispred tržnog centra “Ušće” krenuo je defile od 50 biciklista u organizaciji Udruženja građana Ulice za bicikliste. Kritična masa je tradicionalna mesečna vožnja koja se održava u preko 300 gradova širom sveta, a ovoga meseca aktivisti su hteli da skrenu pažnju na birokratske probleme sa kojima se i suočavaju u borbi za veća prava na ulicama Beograda.

Kritična masa je netradicionalno održana na Novom Beogradu iz razloga što prvi pokušaj dobijanja zvanične dozvole za održavanje skupa nije bio uspešan zbog kašnjenja odgovora iz Sekretarijata za saobraćaj. 
Nekoliko dana nakon održavanja Kritične mase, stigao je nerazuman odgovor koji zabranjuje 19. Kritičnu masu zbog “moguće pojave snega i leda”. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda koji se izjasnio kao nadležan za obezbeđivanje informacija o vremenskim uslovima gradskim službama, ovakve pojave nisu bile prognozirane.

Pored toga, u Sekretarijatu za saobraćaj nisu dozvolili da skup prijavimo kao neformalno udruženje građana ili kao fizičko lice, već su zahtevali izvod iz Agencije za privredne registre kao dokaz o registrovanom udruženju. Iako je ovim potezom Sekretarijat za saobraćaj prekršio Član 4. Zakona o okupljanju građana i povredio naša prava, ostvarili smo saradnju sa našim prijateljima iz registrovanog udruženja “Creative Lab” i podneli prijavu skupa kao pravno lice.

Ovaj nerazuman odgovor, celovit i pravosnažan dokument iz Sekretarijata za saobraćaj, možete preuzeti odavde:

Odgovor Sekretarijata za saobraćaj na zatraženo odobrenje 19. Kritične mase u centru grada
File Size: 130 kb
File Type: jpg

Download File


Vožnja u organizaciji udruženja Ulice za bicikliste protekla je po planovima, biciklističkim stazama sa izraženim problemima koji se ne rešavaju ili pored njih zbog nemogućnosti prolaska. Vožnja se završila kod velike fontane Hotela Hajat, gde je usledilo tradicionalno podizanje bicikala i fotografisanje. Nakon završetka, građani su odlučili da nastave zajedničku vožnju, te je Kritična masa spontano nastavila kretanje preko Brankovog mosta, Brankovom ulicom, Prizrenskom, Terazijama i Kolarčevom do Trga Republike gde je usledilo još jedno podizanje bicikala i fotografisanje.
Autor fotografija: Miloš Lazić
Udruženje Ulice za bicikliste, koje je podnelo preko stotinu prijava problema na biciklističkim stazama gradskim službama, skrenuli su pažnju na najveće probleme na trasi 19. Kritične mase:

  • Na uglu Ulice Omladinskih brigada i Bulevara Mihaila Pupina, TAXI vozači parkiraju svoja vozila suprotno signalizaciji, blokirajući prolaz pešacima i biciklistima;
  • U Omladinskih brigada kod objekata 18a i 18b, svakodnevno je prisutno nepropisno parkiranje;
  • Vidljivi su problemi u vidu rupa u asfaltu, neispravne signalizacije i opreme, raznih prepreka u vidu kisoka, konzervatora za sladoled, žardinjera itd.


Povodom TAXI stajališta na uglu Omladinskih brigada i Bulevara Mihaila Pupina podneta je prijava Sekretarijatu za inspekcijske poslove – Sektoru za saobraćajni inspekcijski nadzor. Reagujući po prijavi, osvžena je izbledela obeležja TAXI stajališta na asfaltu. Ovo, međutim, nije doprinelo uvođenju reda u parkiranju među vozačima.

Povodom nepropisnog parkiranja kod Omladinskih brigada 18a i 18b podneto je 8 različitih podnesaka. Nekoliko puta reagovala je Saobraćajna i Komunalna policija i sankcionisala nepropisno parkirane, ali do sistemskog rešenja postavljanja zapreka nije bilo moguće doći, zbog nezainteresovanosti Sekretarijata za saobraćaj – ovome svedoči njihova molba upućena JKP “Zelenilo-Beograd” za postavljanje zapreka, gde JKP “Zelenilo-Beograd” nema obavezu da obezbede saobraćajnu površinu, već je za to nadležna Direkcija za puteve pri ovom Sekretarijatu.

Pored nekolicine drugih prijava rupa u asfaltu, neispravne signalizacije, raznih prepreka na stazama, kao i u slučaju prethodno spomenutih problema, gradske službe ne reaguju, dokazujući da je sav drugi saobraćaj iza automobilskog, koji nastavlja da se gaji i raste pretvarajući Beograd u “automobilsku palanku”, na nesreću pešaka, biciklista, korisnika javnog prevoza i prirode.

Autor teksta: Miloš Lazić
19. Kritičnu masu su najavili:

Savremeni sport

Zelena Srbija

O 19. Kritičnoj masi su pisali:

Savremeni sport

Dan u Beogradu

Living in Belgrade

Leave a Reply