20. Kritična masa, okupana svetlošću

Autor teksta: Miloš Lazić
Umesto našeg izveštaja, prenosimo Vam Kritičnu masu kroz oči drugih ljudi. Pojavili smo se kao prilog u emisiji META, novinari lista Blic su napisali članak o 20. Kritičnoj masi, a reporteri Blica snimili su prilog za koji kao da je neko od nas pisao scenario.
Autor teksta: Miloš Lazić


Članak iz Blica

Održana je 20. beogradska “Kritična masa” na kojoj je večeras nekoliko desetina biciklista izvezlo uobičajenu trasu dugu šest i po kilometara, od Trga republike, preko Slavije do Kalemegdana. Biciklisti su pored standardnih prednjih i zadnjih svetala imali i dodatne lampice, kako bi svima koji koriste ovo prevozno sredstvo skrenuli pažnju koliko je bitno da budu adekvatno osvetljeni u noćnoj vožnji.

Beograđanin Mihajlo Bičenko, koji i zimi i leti koristi bicikl kao vid gradskog prevoza, svoje je vozilo osvetlio sa dva poziciona svetla na governalama, koja služe za vožnju po gradu, prednjim jačum svetlom, koje vozaču osvetljuje put po potpunom mraku i zadnjim crvenim svetlom. Pored toga je imao dve svetleće lampice na kacigi i jedno svetlo pričvršćeno na čelu, dok je na sebi nosio i žiti ferlektujući prsluk. 

– Adekvatno osvetljenje je bitno za noćnu vožnju, ali je još značajnije da biciklisti imaju refleksktujući prsluk, on košta samo 200 dinara a sa njim je svaki biciklista u noćnom saobraćaju dovoljno uočljiv. Smatram da bi njegovo nošenje trebalo da postane zakonska obaveza – kaže Bičenko.

Skup Kritična masa, koji se održava u više od 300 gradova u svetu, svakog zadnjeg vikenda u mesecu, večeras je u Beogradu održan 20. jubilarni put. On ima za cilj da podigne svest građana o značaju korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva ali i da utiče na gradsku vlast kako bi se poboljšala biciklistička infrastruktura, bezbednosni uslovi u saobraćaju, kao i edukacija učesnika u saobraćaju o pravima biciklista.

– Najbitnije je da se biciklisti osećaju bezbedno dok voze, a najbolje rešenje za to je postojanje biciklističkih staza. Skoro osnovano koordinatno telo koga čine predstavnici svih biciklističkih udruženja u Beogradu, će uskoro imati sastanak sa Sekretarijatom za sobraćaj, na kome ćemo pokušati da nadjemo što bolji model unapređenja biciklističkog saobraćaja – kaže Ivan Puja, predsednik udruženja Ciklo svet Srbija.

Najstariji učesnik ovog biciklističkog skupa bio je legendarni srpski biciklista i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, devedesetogodišnji Žika Mićić, koji se ovim sportom bavi još od 1937. godine.

– Svuda po gradu idem biciklom, i zimi i leti, gradski prevoz koristim samo kad pada kiša. Nije mi nikad naporno da vozim bicikl, Beograd nije ravan, ali i ima i puno brdovitijih gradova u Evropi – kaže Mićić koji ne propušta ni jednu beogradsku Kritičnu masu.

O 20. Kritičnoj masi pisali su i:

24sata

Savremeni sport

Leave a Reply