400 biciklista posetilo Adu Ciganliju

Picture

U subotu, 26.07.2014. oko 400 biciklista se tradicionalno provozalo beogradskim ulicama, krenuvši sa Trga Republike u 17h. Vožnja se završila na plaži na  Adi Ciganliji, uz muziku sa pokretnih muzičkih sistema, frizbi, badminton i naravno kupanje.

Kritična masa je održana po 40. put, ovaj put sa nešto zabavnijom temom i ležernijim karakterom, ali biciklisti podsećaju da u gradu postoje mnogi nerešeni problemi, kao što su trotoari na beogradskim mostovima, konkretno Pančevačkom i Brankovom, koji su neupotrebljivi ili zatvoreni za pešački i biciklistički saobraćaj više od godinu dana.


Kritična masa je grupna vožnja po ulicama grada koja za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu (a sve ih je više i u Srbiji!) ima ovakvu manifestaciju koja je vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, ali i sjajna je motivacija za one koji još nisu počeli da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. U Beogradu se Kritična masa organizuje više od tri godine, svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike.

Fotografije: Sandra Pejić / Vuk Spasojević
Album sa fotografijama: XL beogradska Kritična masa – 26.07.2014.

Leave a Reply