42. Kritična masa – I Slavija je za bicikliste

Јuče, 27.09.2014. godine,  preko 400 biciklista provozalo se centrom grada i po prvi put od kad se Kritična masa održava prešlo Pančevački most.

Ideja da biciklisti pređu i preko Trga Slavija nije ostvarena zbog drugih najavljenih skupova na istoj relaciji, a na sugestiju policije.

Biciklisti su ovaj put protestovali jer se planira rekonstrukcija Trga Slavija, ali tako da na njemu nije planirana biciklistička infrastruktura. U svetlu najava gradske uprave da će prilikom rekonstrukcije Bulevara Oslobođenja biti napravljene biciklističke staze, Slavija se nameće kao najdirektnija veza sa centrom grada.

Takođe, Pančevački most koji je bitan biciklistički koridor i deo Euro Velo 6 rute već godinama je zapušten, a gradske i republičke vlasti igraju takozvani “ping-pong” sa nadležnošću nad ovim problemom, dok biciklisti ispaštaju i voze uporedo sa teškim sabraćajem, umesto da se voze trotoarom koji pešaci skoro i da ne koriste, a i u lošem je stanju.

Pozivamo sve da se priključe inicijativi ” I Slavija je za bicikliste” i da se pojave u gradskoj upravi u utorak 30. septembra, ukoliko su predali pisanu primedbu na plan detaljne regulacije i usmeno argumentuju svoj stav, a i da prisustvuju sednici ukoliko nisu primedbovali. Ulice za bicikliste će, u slučaju da slavija ne bude predvđena za biciklistički saobraćaj, sakupiti 500 potpisa i tražiti izmenu višeg plana regulacije.

Autor teksta: Zoran Bukvić
Autor fotografije: Jadranka Ilić

Leave a Reply