Anketa – projekat parkirališta za bicikle

Izrada projekta parkirališta za bicikle na 30 lokacija u Beogradu inicirana od strane Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda dodeljena je preduzeću “Model 5”  koja je ovaj posao prema podacima sa iz ugovora završila prvoj polovini februara 2014. godine.

Samu anketu možete pogledati ovde i po našem mišljenju je urađena veoma korektno i pokriva opseg suštinskih pitanja u vezi potreba biciklista prilikom parkiranja njihovih dvotočkaša. Eventualna zamerka bi bila to što nije zahtevana validna e-mail adresa prilikom popunjavanja ankete i to što se ista nije našla i na sajtu Sekretarijata za saobraćaj, na osnovu čega se stiče utisak da bicikl kao sredstvo održivog transporta nije na mapi interesovanja saobraćajnih planera ili da institucija ne stoji iza samog projekta.

UG “Ulice za bicikliste” pozdravlja ovu inicijativu Sekretarijata za saobraćaj, ali bismo skrenuli pažnju na dosadašnju praksu postavljanja takozvanih češalj parkinga za bicikle koji su postavljeni na šezdesetak lokacija u Beogradu, za koju smatramo da ne odovara potrebama biciklista iz sledećiih razloga:

  • Moguće oštećenje osetljivijih bicikala i disk kočnica, odnosno krivljenje žbica/točkova i potreba za češćim centriranjem (vidi sliku)
  • Nemogućnost vezivanja bicikla za ram, odnosno na dva mesta (ram i jedan od točkova). Na savremenim biciklama prednji točak se skida jednostavnim otvaranjem / zatvaranjem osigurača tako da lako možete ostati bez ostatka bicikla
  • Neprilagođenost svim vrstama biciklala zbog preširokog razmaka između “češljeva” (vidi sliku)
  • Nemogućnost vezivanja U-lock bravom za ram

Picture

Češalj parking

Umesto ovih parkinga predlažemo takozvane obrnuto U profile, kakvi se u različitim varijantama koriste u evropskim metropolama, a i u Novom Sadu i Šapcu. Njihove prednosti su:

  • Bicikl se može vezati za oba točka i ram
  • Bicikli se stabilnije parkiraju i ne postoji opasnost od oštećenja
  • Upotrebljiv je sa svim vrstama sredstava za osiguranje od krađe (U-lock, sajla, lanac)
Picture

U profil parkinzi u Beču

Autor teksta: Zoran Bukvić
Autor fotografija: Igor Ralić i Zoran Bukvić

Leave a Reply