Dve godine Kritične mase u Beogradu – održana je 25. Kritična masa

Picture

Autorka fotografije: Jadranka Ilić

PictureAutorka fotografije: Jadranka Ilić

Beogradski biciklisti su ove poslednje subote u mesecu proslavljali poseban jubilej. Dve godine Kritične mase!

Okupljanje je bilo na starom mestu (Trg Republike) uz par novina. Bicikli su bili ukrašeni balonima, duvala se rođendanska svećica, a bilo je i mafina za sve prisutne. 

Ovoga puta je na proslavi jubileja bilo oko dve stotine biciklista koji su laganom vožnjom kroz centralne gradske ulice skrenuli pažnju svim učesnicima u saobraćaju na sebe.

Kritična masa kretala se već poznatom trasom, od Trga Republike, preko Kolarčeve ulice, Terazija, Trga Nikole Pašića, Bulevara Kralja Aleksandra, Golsvortijeve, Cara Nikolaja II, Makenzijeve, kralja Milana preko Terazija i Kolarčeve nazad do Trga Republike gde se dogodio i već tradicionalan “bajk lift”.

Saobraćajna policija je tokom Kritične mase učestvovala u kontroli saobraćaja, i time povećala našu bezbednost, te im se u ime svih učesnika zahvaljujemo. Pokrenuta je i peticija koju je do sad potpisalo preko sto učesnika Kritične mase a u kojoj tražimo da gradske institucije uvedu sistem javnih bicikala, češće kontrolišu ograničenje brzine u zonama 30, uvedu nove biciklističke trake u ulicama Poenkareovoj i Vanizelosovoj , Bulevaru kralja Aleksandra, kao i nove bezbedne biciklističke parkinge sa U profilom ispred javnih institucija.

Drugari, vozimo se ponovo sledećeg meseca!

Autori teksta: Zoran Bukvić i Miloš Milunović


Picture

Autorka fotografije: Jadranka Ilić

Leave a Reply