Izveštaj sa 34. Kritične mase u Beogradu “Superheroji na biciklu”

Picture

Više od 60 Beograđana koji bicikl koriste kao gradsko prevozno sredstvo se u subotu 25.01.2014. godine okupilo na Trgu republike i učestvovalo u zajedničkoj vožnji ulicama grada u sklopu sada već tradicionalne Kritične mase. 

Tema 34. Kritične mase bila je “Superheroji na biciklu” kojom biciklisti aludiraju na činjenicu da promocijom i praktikovanjem ovog vida prevoza oni zapravo smanjuju broj automobila u gradu, količinu zagađenja vazduha i svojom aktivnošću utiču na promociju zdravijeg načina života.

Jedan broj biciklista je došao maskiran u svoje omiljene junake, u cilju privlačenja pažnje prolaznika, ali činjenica je da se svako ko vozi bicikl ovih dana oseća kao superheroj! 

Bilo je i onih koji su prevalili put od 120km na biciklu, kako bi bili deo Kritične mase, kao i naših sugrađana koji su svojim primerom superherojstva pokazali da ljubav prema biciklu greje.

Zbog hladnijeg vremena i snega odziv je bio manji nego ostalih meseci kada se okupi najmanje 150 biciklista, ali su juče Beograđani superherojski pokazali da ne zaostaju za Kopenhagenom, Utrehtom i ostalim gradovima gde se bicikl vozi tokom cele godine, pa i po snegu!

Autor teksta: Miloš Milunović
Autorka fotografije: Jadranka Ilić

Leave a Reply