Izveštaj sa 35. Kritične mase u Beogradu – “Glas za bajs!”

“Hoću staze – neću da me gaze”, “Ulice za bicikliste”, “Volim Beograd, vozim Bicikl” i mnoge druge parole nosilo je u subotu 22. februara preko dve stotine biciklista koji su se sastali i zajedno vozili ulicama Beograda u sklopu već tradicionalne 35. Kritične mase. Oblačno vreme i slaba kiša koja je padala za vreme događaja nisu pokvarili raspoloženje ljubitelja dvotočkaša na sopstveni pogon, koji su ovim gestom nastavili borbu za svoje parče puta. 

Tematika događaja, “Glas za bajs!” je naišla na pozitivan odziv kako prolaznika tako i učesnika samog događaja. Udruženje građana “Ulice za bicikliste”, koje je učestvovalo u organizaciji same vožnje, ističe da je ovaj izlet u svet protesta zapravo uslovljen lošim stanjem biciklističke infrastrukture, i nezainteresovanošću nadležnih za proširenje iste kao i za promociju bicikla kao sredstva transporta. 

Naredne subote najavljuje se još jedan događaj koji će imati za cilj da se svim strankama na predstojećim izborima skrene pažnja na neophodnost boljeg planiranja i poboljšanja uslova za sve korisnike bicikala, ali i ostalih ugroženih učesnika saobraćaja.

Fotografija: Bogdan Spasojević

Leave a Reply