Izveštaj sa Velograd festivala

Picture

Od 14. do 16. juna 2013. u Savamaloj održan je “Beograd Velograd“, prvi beogradski festival posvećen biciklizmu. Zahvaljujući entuzijazmu Ralfa iz iBikeBelgrade, imali smo jedinstvenu priliku da na jednom mestu vidimo udruženja, firme i pojedince čije se aktivnosti tiču bicikala i svega što oni znače za grad. Kombinacija predavanja, radionica i kulturnih dešavanja pokazala se kao idealna forma za događaj ove vrste, i verujemo da se niko od gostiju nije ni na momenat dosađivao.

Posebno bismo izdvojili predavanje i radionicu gosta iz Holandije, cikloprofesora Marka te Bremelšteta sa univerziteta u Amsterdamu, koji je preneo dragocena iskustva iz svoje zemlje, uzbudljivu priču o borbi za normalno urbano okruženje, koja je dobijena ali nije i gotova. Iako nama iz ove perspektive Holandija izgleda svetlosnim godinama ispred nas, prošla je istim putem kojim prolazimo i mi danas, ovde. Marko je analizirao tesnu  povezanost biciklizma sa globalnijom urbanističkom slikom grada i pokazao da naizgled nevezane promene, poput izgradnje velikih trgovačkih centara van grada, mnogo i trajno utiču na pravac saobraćajne strategije jednog grada. Na radionici koju je kasnije vodio, videli smo da se ta bitka može voditi i malim koracima, i da apsolutno svako, makar i skromnim doprinosom, može da pomogne tome da gradovi postanu humanija okruženja za život.

I UZB je učestvovao na jednoj od radionica, gde smo predstavili svoje aktivnosti i razmenili iskustva sa kolegama iz Skoplja i Novog Sada. Takođe, iskoristili smo priliku i prikupili dosta potpisa za našu peticiju i podelili dosta promo materijala.

Program za nedelju počeo je “narandžastom vožnjom”, u kojoj je učestvovalo oko 300 ljudi, a zabava je nastavljena u KC Grad, gde su održani mečevi u bajk-polou, spora trka, izgradnja art-biciklističkog parkinga, modna revija na biciklima, koncert itd…

Prvi Velograd biciklistički festival je ispunio sva očekivanja, pokazao da ima puno potencijala i iskreno se nadamo da će postati tradicionalan beogradski letnji događaj. Biciklistički pozdrav do iduće godine!


Više fotografija možete videti na Fejsbuk stranici Velograd festivala.

Leave a Reply