Kad bajs obilaziš, mog’o bi da pripaziš – najava 29. Kritične mase u Beogradu

U subotu 31.08.2013. godine održaće se 29. Kritična masa. 

Dođite u 17h na Trgu Republike da se svi zajedno provozamo do Zemuna, da skrenemo pažnju javnosti na nedavne saobraćajne nesreće u kojima su stradali biciklisti i da poručimo da se u saobraćaju mora ponašati odgovorno

Biciklisti i biciklistkinje Beograda traže od nadležnih da se u Zemunu napravi posebna biciklistička staza ili traka duž Zemunskog keja jer sadašnju biciklisti ne mogu da bezbedno korisite zbog velikog broja pešaka. Ovo je obećano od strane Direkcije za puteve još u martu 2012.

Povodom napisa u medijima o uvođenju obaveze biciklista da koriste kacige, apelujemo na nadležne da pre donošenja odluke o tome provere iskustva zemalja sa mnogo većim brojem biciklista – učesnika u saobraćaju. 

Te zemlje nisu uvele tu obavezu jer ona smanjuje broj biciklista, a samim tim i njihovu bezbednost jer što je više biciklista na ulici, to je njihova bezbednost veća – potvrđuju statisitkički podaci iz Evrope i SAD. Uvođenje obaveze korišćenja kacige neosnovano predstavlja svakodnevno korišćenje bicikla kao izuzetno opasnu aktivnost čime odvraća potencijalno nove korisnike bicikla. Samo jedna zemlja Evropske unije (Španija) uvela je ovu obavezu, i to van naseljenih mesta.

Zdravstvena statistika takođe pokazuje da prilikom sudara s motornim vozilom kaciga ne može sprečiti fatalni ishod jer tome nije ni namenjena, već da zaštiti glavu pri padu s bicikla pri maloj brzini. Upotreba kacige zato stvara lažni utisak bezbednosti. 

Zato se nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na otvaranju Eurobike 2013 Show u sredu, 28. avgusta, u Fridirhshafenu izjasnila protiv uvođenja obaveze nošenja biciklističke kacige u svakodnevnom saobraćaju jer se na taj način korišćenje bicikla predstavlja kao izuzetno opasno i time smanjuje broj biciklista. Veći broj biciklista na ulicama znači i njihovu veću bezbednost jer se vozači motornih vozila navikavaju na njih, više paze i bolje razumeju ponašanje biciklista. 

Kancelarka je ukazala da biciklistički sektor treba više da se bavi sopstvenom bezbednošću. Iako je primetila da bicklisti imaju svoju interpretaciju saobraćajnih pravila, rekla je da se vlasti Nemačke, gde – kako je istakla – 70 miliona građana koristi bicikl, ne zalažu za strogu primenu saobraćajnih propisa, već za poboljšavanje i uvođenje zasebnih biciklističkih staza i biciklističkih traka na kolovozu, za šta je njena vlada već namenila 70 miliona evra.

“Mogućnost korišćenja bicikla mora biti dobra podjednako kao i mogućnost korišćenja automobila”, rekla je kancelarka Merkel. 

Biciklisti i biciklistkinje Beograda takođe traže od nadležnih da se pokrene kampanja u medijima, kao i korišćenjem brošura, bilborda i TV-spotova, za obuku vozača i biciklista o tome kako da zajedno koriste ulice – kako da koegzistiraju u saobraćaju.

Biciklisti i biciklistkinje Beograda traže i da se u Zakon o bezbednosti u saobraćaju uvede zakonska obaveza poštovanja bočnog rastojanja od najmanje 1,5 metra kada motorno vozilo pretiče biciklistu, i obaveza tretiranja biciklista kao slabijih učesnika u saobraćaju. Veća odgovornost treba da bude na onima koji svojim vozilom mogu da izazovu fatalne posledice, a to nisu biciklisti.

Apelujemo i na bicikliste da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, da daju znake rukom pre no što skrenu, podsećamo ih na zabranu korišćenja mobilnog telefona i ograničenje korišćenja drugih uređaja tokom vožnje, kao i na obavezu da noću i uvek kada je vidljivost smanjena, koriste svetla za označavanje bicikla.

Biciklisti i biciklistkinje, predstavnici medija i vlasti, i svi vi koji vozite skejtbord, rolere, trotinet ili neko drugo nemotorizovano prevozno sredstvo, pridružite nam se u subotu u 17h na Trgu Republike!

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se priređuje u više od 300 gradova širom sveta, da bi se ukazalo na probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju, da bi se promovisao bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo i podigla svest građana o održivom prevozu. Kritična masa u Beogradu se održava svake poslednje subote u mesecu, a počinje u 17h na Trgu Republike.

Autor teksta: Slobodan Marković

Leave a Reply