Kritična tačka – Slavija za bicikliste – 23. Kritična masa u Beogradu

Autor teksta: Miloš Lazić
I ovog meseca, održava se Kritična masa u Beogradu. Građani i građanke Beograda u posedu bicikla okupiće se na Trgu Republike u 5 sati, kako bi još jednom ukazali na potrebu za prepoznavanjem ovog prevoznog sredstva kao ravnopravnog u saobraćaju Beograda.

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 5 sati sa Trga Republike. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.

Putanja će biti ista kao i prethodno – sa Trga Republike, kroz Kolarčevu, Terazije, Trg Nikole Pašića, Bulevar Kralja Aleksandra, Golsvordijevu, Cara Nikolaja II, Makenzijevu, kroz Slaviju i Ulicu Kralja Milana preko Terazija i Kolarčeve nazad do Trga Republike ili Kalemegdana, kako budemo raspoloženi.

Ova Kritična masa biće različita od prethodnih zato što su biciklisti Beograda ovoga puta odlučili da posete spomenik Dimitriju Tucoviću i neko vreme provedu u centralnom delu Slavije kako bi ispitali zašto građani Beograda ne provode vreme na tom prostoru čije se dodatno ukrašavanje i uređivanje planira.

Picture

Autor grafičkog rešenja: Vuk Spasojević, autor fotografije: Tamaš Tot

Slavija, kao mesto na kome je automobilska kultura najdominantnija, nije predviđeno ni za pešake, a kamoli za bicikliste, te želimo da skrenemo pažnju na pogubnost novih planova koji predviđaju stavljanje pešaka pod zemlju i neobezbeđivanje prostora za bezbedno kretanje dvotočkaša na ovoj lokaciji.

Nakon 23. Kritične mase, udruženje Ulice za bicikliste sastaviće izveštaj vezano za Slaviju u trenutnoj situaciji, ali i o pogubnosti planova za urbanu rekonstrukciju ovog trga, kojom je predviđeno njegovo ukrašavanje, bez sagledavanja saobraćajne situacije i menjanja trga u saobraćajnom smislu.

Autor teksta: Miloš Lazić

Leave a Reply