55. Beogradska Kritična masa: Gradonačelnik na popravni!

Picture

Autor fotografije: Bogdan Spasojević

U subotu  se 55. beogradska Kritična masa završila na Sava promenadi. Oko 300 biciklista je bukom i pištaljkama dalo svoju ocenu tzv. oglednoj promenadi kod kafe-restorana “Savanova”, šaljući gradonačelnika Sinišu Malog na popravni. 

Evo u čemu je problem:
Investitor je, štiteći lične, komercijalne interese na promenadu bukvalno “ugurao” kafe-restoran “Savanova”, dečje igralište i “fast fud” park i redukovao javni prostor, ostavljajući biciklistima i šetačima samo tri metra širine na pojednim delovima šetališta. Obratite i sami pažnju na frekvenciju ljudi koji su na tako malom prostoru “sabijeni”, realno je pitanje samo kada će doći do sudara ili nesreće.

I da ne bude zabune: problem nije u pešacima (!!!), nego u u planiranju i projektovanju promenade u skladu sa novim zonama atrakcije. U skladu sa željama privatog investitora motivisanih profitom, javni interes je zanemaren, a širina šetališta maksimalno sužena zbog izgradnje više kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Kako bi dokazali i ilustrovali nefunkcionalnost i neodrživost savske promenade kao javnog prostora, članovi udruženja građana “Ulice za bicikliste” proveli su sat vremena kod kafića “Savanova”, i u kontinuitetu snimali način na koji promenada funkcioniše. Uži izbor fotografija najbolje opisuje situaciju na terenu: dete se otrglo od mame i naglo istrčalo na biciklističku stazu; šetač nehajno ide po biciklističkoj stazi četujući na smartfonu… Sličnih situacija je nažalost napretek, koje pokazuju koliko se prilikom projektovanja promenade nije mislilo kako će taj javni prostor zaista da funkcioniše za sve, jer komercijalni interes privatnog ima prioritet.

Zato se beogradski biciklisti s pravom pitaju: šta Beograđani imaju od ovog projekta? Ne ulazeći u ekonomska i pravna pitanja, pitamo zašto i Beč na svojim obalama nije izgradio stambene i biznis sadržaje tik do reke, već ih je pomerio nekih 100 metara od obala Dunava, ostavljajući Bečlijama dovoljno mesta za šetnju, odmor, trčanje, sunčanje, vožnju bicikla? Kako treba i može u Beogradu je lep primer Dunavski kej  (25.maj) gde su planeri nekad mislili i na buduće naraštaje, tako da I danas tamo imamo 20-30 metara za: zeleni pojas, šetalište, biciklističku stazu i ostale sadržaje. Svi uživaju i niko nikom ne smeta.

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” upozorava da se nefunkcionalnost šetališta kod “Savanove” ,može očekivati i na ostatku promenade, koja je ugovorom sa kompanijom ”Eagle Hills” ograničena na samo 10 metara celom dužinom regulacije do Starog železničkog mosta. Jasno je da će strani investitor duž obale planirati restorane, marine, dečja igrališta i nove parking kapacitete. Tu je i hotel, kula i šoping mol. Sve to će privući veliki broj šetača i turista, a da 10 metara širine nije dovoljno govori nam primer keja kod hotela “Jugoslavija”, gde se mešanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja pokazalo kao loš potez, zbog nedovoljne širine šetališta i nepostojanja barijere između pešaka i biciklista, te se tuda bukvalno ne može proći. 

 Jasno je da će buduće šetalište Beograda na vodi koje je širine samo deset metara biti jedino put ka komercijalnim i biznis sadržajima, a ne mesto na kome će Beograđani moći da voze rolere, mirno i opušteno šetaju, voze bicikl i u miru uživaju zalasku sunca. Neće biti ni zelenog pojasa koji će regulisati mikroklimu i stvarati spas u hladovini na vrelim danima. Strani investitor nije u obavezi da ovo pruži Beograđanima, a prema onome što smo na oglednoj promenadi videli, njegove namere su jasne: biciklisti i pešaci na tri metra, a na ostatku ugostiteljski i komercijalni sadržaji. Ovakvim urbanim planiranjem potrošačka manjina će se samo sa jednog mesta premestiti na drugo, a o javnom interesu svih Beograđana nema ni reči! Ukoliko je Sava promenada bila “ogledna promenada” ocena biciklista je da ogled nije uspeo. A Siniša – na popravni!

Ukoliko su izjave gradonačelnika da će projekat “Beograd na vodi” biti podložan reviziji, biciklisti traže da 30 metara branjenog pojasa od obaloutvrde bude javna površina, namenjena svim građanima i da se to uradi što pre, dok ne bude kasno, jer sve što sada budemo uradili ostaje budućim generacijama.

Picture

Autor fotografije: Marko Radošević

Leave a Reply