Odgovor Sekretarijata za saobraćaj i opštine Novi Beograd na predloge predstavljene na prvom sastanku Komisije

Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Odgovor na dopis “13 malera novobeogradskih biciklističkih staza” koji je predstavljen i predat sekretaru Bojanu Bovanu na prvom sastanku Komisije za biciklizam pri Sekretarijatu za saobraćaj pristigao je na adrese našeg udruženja. Dopis je istog dana predat i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Sekretarijatu za inspekcijske poslove od kojih odgovori još uvek nisu pristigli.

Picture

Odgovor Sekretarijata za saobraćaj

Povodom dela dopisa koji se odnosi na objekat u Pariske komune br. 15, odnosno informatički pano linije A1 iz sistema javnog prevoza koji još uvek nije izmešten sa površine biciklističke staze i privremene objekte, odnosno konzervatore za sladoled, rashladne vitrine i kioske koji su prethodnih godina bili postavljani na ili u neposrednoj blizini biciklističkih staza i ometale odvijanje biciklističkog saobraćaja, odgovorili su da je dopis upućen Sekretarijatu za inspekcijske poslove kako bi se preduzele mere vezano za objekte postavljene na biciklističkim stazama.

Kao i ovog puta, Sekretarijatu za saobraćaj su i u prošlosti dostavljane prijave neprestanog nepropisnog parkiranja na spomenutoj lokaciji, uz zahtev da se postave fiksne barijere kako bi se sprečilo neprestano nepropisno parkiranje u Ulici Omladinskih brigada kod brojeva 18a i 18b i saobraćajna površina (biciklistička staza i pešački trotoar) zaštitila. U nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj jeste da preduzima mere i postavlja zapreke kako ne bi dolazilo do ometanja saobraćaja na putevima.


Međutim, i tada je molba, kao i ovog puta, prosleđena JKP “Zelenilo Beograd” koje se našlo nadležnim da zaštiti zelenu površinu između biciklističke staze i kolovoza. Ipak, od 08.10.2012. godine kada je zahtev predat ovom JKP, nismo dobili nikakav odgovor, a problem je još uvek prisutan.
Što se tiče apela za nastavak izgradnje novobeogradskih biciklističkih staza koje su na gradskim mapama ucrtane kao završene, a koji je na određenim mestima obustavljen bez jasnog obrazloženja, kao i zahteva za nastavak izgradnje biciklističkih staza kroz određene ulice kako bi se rešili diskontinuiteti, on je prosleđen Direkciji za građevinsko zemljište.
Povodom dela dopisa koji se odnosi na razne probleme, a između ostalog i visoke ivičnjake na biciklističkim stazama, oštećenu saobraćajnu opremu i signalizaciju i nebezbedno projektovane prelaze ulica, Direkciji za građevinsko zemljište je upućena molba od strane Sekretarijata za saobraćaj za izvršenje građevinskih intervencija i obnavljanje oštećenje signalizacije.
Još jedan deo dopisa odnosio se na nepropisno parkiranje, ali ovoga puta pored nepropisnog parkiranja kod Omladinskih brigada br. 18A i 18B, tiče se i nepropisnog parkiranja i nedozvoljenog broja vozila u okviru taksi stajališta. Ovaj deo prosleđen je Upravi saobraćajne policije sa molbom za preduzimanje mera iz njihove nadležnosti. Međutim, ovo može biti rešenje problema samo ako je saobraćajni policajac neprestano prisutan na spomenutim lokacijama, jer na većini mesta ne postoji građevinsko rešenje taksi stajališta koje vozače primorava da svoja vozila parkiraju onako kako je predviđeno.

Odgovor opštine Novi Beograd pristigao je iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove, sa detaljnim objašnjenjem koje je dozvole potrebno pribaviti za postavljanje privremenog objekta (kioska, konzervatora za sladoled, rashladnoj vitrini) da javnoj površini, naglašavajući da se traži saglasnost i Sekretarijata za saobraćaj.

Picture

“Odeljenje za građevinske i komunalne poslove  se pridržava mesta postavljanja iz napred navedenih planova, tako da nije izdalo odobrenje za postavljanje privremenog objekta na javnoj saobraćajnoj površini  (kao i na, ili u neposrednoj blizini biciklističke staze).” – piše u odgovoru.

Iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove konstatovano je da se, u slučaju objekata postavljenih na, ili u neposrednoj blizini biciklističkih staza, radi o bespravno postavljenim objektima. Zbog toga, članovi udruženja Ulice za bicikliste će ponovo podneti prijave opštinskoj Komunalnoj inspekciji vezano za objekte koji se nalaze na ili u neposrednoj blizini biciklističkih staza, nadovezujući se na ovaj odgovor Odeljenja za građevinske i komunalne poslove i ubuduće na isti način prijavljivati nepropisno postavljene objekte.


Udruženje Ulice za bicikliste se zahvaljuje Sekretarijatu za saobraćaj i Odeljenju za građevinske i komunalne poslove Gradske opštine Novi Beograd na detaljnom odgovoru. Budući da su neki od prethodno spomenutih problema pojedinačno prijavljivani i u prošlosti raznim gradskim službama, uključujući i službe koje se spominju, tj. Sekretarijat za saobraćaj, Direkciju za građevinsko zemljište, Upravu saobraćajne policije i komunalne inspekcije, nadamo se da će ovoga puta problemi zaista biti rešeni.
Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
1 Response
  1. Ryan

    I like the way in which you have designed your blog. It is very easy to read and see. Will you please update more posts for helping your visitors?

Leave a Reply