Održana je Kritična masa – Dan bez automobila

U nedelju 22.09.2013. godine u zajedničkoj saradnji UG Ulice za bicikliste, Ciklo Sveta Srbija, Beociklizacije i Ministarstva prostora povodom svetskog Dana bez automobila ispred prostorija Bike info centra u Skender Begovoj 15 postavlen je tzv. Parklet, tako što su aktivisti udruženja postavili tepih travu na jedno parking mesto, doneli ležaljke, stolice, stolove, suncobrane, saksije sa cvećem i uživali u lepom jesenjem danu. Cilj akcije bio je da se skrene pažnja na sve veću dominaciju automobilske kulture i pretvaranja gradskih ulica u parking prostor, na štetu pešaka i biciklista. Na ovaj dan, 22. septembra u celom svetu građani se okupljaju u svojim stambenim blokovima, na ulicama i raskrsnicama, postavljaju opremu za piknik, suncobrane i ležaljke i podsećaju na  svoje pravo na gradski prostor.
Picture

Autor fotografije: Aleksandar Gazibara

Skender Begova ulica se takođe koristi i kao biciklistički koridor koji povezuje stazu na Dunavskom keju sa Zvezdarom i Palilulom, pa smo simbolično iscrtali kontra tok, odnosno biciklisičku traku koja je u suprotnom smeru od dozvoljenog smera kretanja automobila. U smeru kretanja automobila biciklisti imaju pravo da voze 1 metar od desne ivice kolovoza kao i u svim ostalim ulicama, a biciklisti uveliko koriste ovu ulicu u oba smera, pa bi kontra tokom sadašnje stanje bilo legalizovano. Ovo rešenje se uspešno primenjuje u evropskim metropolama i služi da biciklistima skrati put i poveća bezbednost. 

Nakon akcije u Skender Begovoj oko 50 prisutnih biciklista se u grupi zaputilo ka Tru republike odakle smo krenuli u vožnju beogradskim ulicama i završili je na Beogradskom festivalu cvеća, kome se ovde posebno zahvaljujemo za ustupljene biljke i tepih travu. Nakon uživancije u koncertima i druženja na travnatoj površini uz kaficu i čajeve, pripadnici Ulica za bicikliste su se između ostalih udruženja takmičili u šumarskom višeboju i pod nazivom “brkati biciklisti” osvojili prvu nagradu, drvo trešnje!

Picture

Autorka fotografije: Jadranka Ilić

Hvala svima koji su došli i vidimo se iduće godine za Dan bez automobila!

Autor teksta: Zoran Bukvić

Leave a Reply