Održana beogradska biciklistička Izborna vožnja

U toku izborne kampanje u Beogradu nijedna politička stranka nije ponudila rešenja za unapređenje biciklističke infrastrukture. Zbog toga su biciklisti i biciklistkinje Beograda održali Izbornu vožnju sa preko dve stotineprisutnih, tokom koje su posetili najveće političke partije koje učestvuju na gradskim izborima i predali svoje zahteve i pitanja koja se odnose na četvorogodišnji period razvoja biciklističke infrastrukture u Beogradu.

U sklopu Izborne vožnje biciklisti i biciklistkinje obišli su gradske odbore Demokratske stranke (DS), Demokratske stranke Srbije (DSS), Liberalno demokratske partije (LDP), Nove demokratske stranke – Zelenih (NDS), Nove stranke (NS), Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), i Ujedinjenih regiona Srbije. U narednih sedam dana očekujemo da sve stranke pošalju svoje predloge i ideje za unapređenje biciklističke infrastrukture u Beogradu, a svi odgovori biće predstavljeni javnosti.

Podsećanja radi, sadašnji udeo korišćenja bicikala u beogradskom saobraćaju je ispod 1% a od 2008. godine kada su izgrađene staze na Novom Beogradu i 2011. kada je rekonstruisana staza do Ade Ciganlije nije bilo značajnijeg unapređenja biciklističke infratrukture u Beogradu. Beograd sa skoro dva miliona stanovnika ima manje od 65 km upotrebljivih biciklističkih staza. S druge strane, mnogo manji gradovi regiona imaju razvijeniju biciklističku infrastrukturu a njihove lokalne vlasti prepoznaju potrebe biciklista i svakodnevno rade na stvaranju bezbednijih i boljih uslova za korišćenje bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva vođeni ciljem održive urbane mobilnosti.U Beogradu se u poslednjih devet godina duplirao broj automobila, a sada ih ima oko 650.000 uz tendenciju povećanja, dok uporedo naglo raste i broj posetilaca iz drugih mesta Srbije i iz susednih zemalja, koji automobilima dolaze u Beograd radi posla ili razonode.

Biciklisti i biciklistkinje Beograda upravo završenom Izbornom vožnjom još jednom skreću pažnju političarima i javnosti da je krajnje vreme da u svoje agende na visoko mesto postave pitanja održivog urbanog razvoja, zdravije životne sredine i stvaranja uslova za Grad po meri čoveka a ne automobila. 

Zbog svega ovoga pred skorašnje izbore za Gradsku skupštinu od svih političkih partija očekujemo odgovore na pitanja razvoja biciklističke infrastrukture a od onih koji budu preuzeli odgovornost za vođenje Beograda – konkretne korake koji će se sprovoditi uz široke konsultacije i participaciju svih zainteresovanih aktera i akterki. 

Potpisnici saopštenja – organizatori Izborne vožnje: 

UG “Ulice za bicikliste”,
UG “Ciklo Svet Srbija”
Inicijativa “Beociklizacija”
Inicijativa za urbanu održivu mobilnost
Web-portal „Bajsologija“
Agencija za turizam na biciklu “I Bike Belgrade”
Festival „Beograd – Velograd“
Biciklistički klub „Crvena Zvezda“
Udruženje građana „Roditelj“


Uz podršku:

Fondacije Hajnrih Bel – Jugoistočna Evropa

Autor teksta: Danilo Ćurčić / Bajsologija.rs
Autorka fotografije: Jadranka Ilić

Ostale fotografije možete pogledati ovde: VOŽNJA ZA LEPŠI BEOGRAD – ZAOKRUŽI BAJS!

Leave a Reply