Otvoreno pismo podrške održivoj mobilnosti u gradu Gimaraesu

Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Predstavnici udruženja “Ulice za bicikliste” Marko Radošević i Miloš Lazić imali su priliku da učestvuju u programu Evropske unije “Mladi u akciji” u okviru projekta “EcoMoby – Emergency Cooperation Mobility through Youth” od 18.09.2012. godine u portugalskom gradu Gimaraesu.
Priliku sastajanja sa gradskim organima vlasti, predstavnici udruženja Miloš Lazić i Marko Radošević iskoristili su priliku da postave nekoliko pitanja vezano za upravljanje saobraćajem u ovom gradu, a pogotovu biciklističkim. Nadležnost nad biciklističkim saobraćajem u gradu Gimaraesu ima osoba koja je zadužena za sportske aktivnosti, ali ne i za upravljanje saobraćajem, što je suštinski pogrešno i pogubno za razvoj biciklističke infrastrukture u ovom gradu, koja trenutno postoji samo u parkovima i poljoprivrednim zonama grada i iskučivo je rekreativnog karaktera. Transportna biciklistička infrastruktura kroz urbano jezgro grada ne postoji, a ono je preplavljeno automobilima, iako istorijski značajno, idealno za pešačenje i samim tim nepodobno za ruženje automobilima.
Tom prilikom gradonačelniku grada Gimaraesa predato je pismo podrške održivoj mobilnosti, koji bi ovu gradsku upravu trebalo da ohrabri da razvija transportnu biciklističku infrastrukturu. Preuzmite i pročitajte ovaj dopis i uporedite sa situacijom u Beogradu – iako su dva grada značajno drugačija po mnogo aspekata, stavovi gradske uprave su slični.

Open letter of support for sustainable mobility in the city of Guimaraes
File Size: 97 kb
File Type: pdf