Postavljen transparent na Brankov most

Picture

fotografija: Jadranka Ilić

U okviru 48. Kritične mase, u subotu 28. marta 2015. godine, na ogradu na Brankovom mostu okačen je transparent “Slavite Beograd – popravite trotoar”. Transparent je skinut u roku od 2 sata.

Trotoar na Brankovom mostu zatvoren je od avgusta 2013. godine. Nakon više protesta biciklisti i pešaci dobijali su razna obećanja, radovi su na kratko počinjali pa stajali, da bi sve kulminiralo sa još višom ogradom?! 
Biciklisti se pitaju da li će gradske vlasti, ukoliko građani budu preskakali i ovu višu ogradu obrnutom logikom na kraju ukinuti trotoar, umesto da ga poprave? Da li je moguće da nakon ovoliko vremena još uvek ne možemo da dobijemo tačan rok kada će trotoar biti popravljen i otvoren za pešake i bicikliste? Kada su u pitanju rupe na samom kolovozu, one se saniraju u vrlo kratkom roku, što govori da Gradskoj upravi pešaci i biciklisti nisu prioritet.

Umesto rešavanja problema, na sve strane može se videti kampanja za projekat Beograd na vodi pod sloganom “Slavimo Beograd!”. Biciklisti ovom akcijom takođe skreću pažnju na upozorenja stručne javnosti da će ovaj projekat izazvati saobraćajni kolaps u Beogradu jer luksuzna zona u centru grada privlači automobilski saobraćaj dok su centralne gradske ulice uske i ne mogu se proširivati. Bez planiranja alternativnih vidova transporta, kao što su metro i biciklistički saobraćaj, ovakvi projekti se ne rade nigde u svetu.

Picture

fotografija: Bogdan Spasojević

Leave a Reply