Saobraćajna kultura: brzo kroz crveno svetlo

Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Dana 24. decembra u 17:25, aktivista udruženja Ulice za bicikliste u posedu kamere na biciklu koji je odlučio da ostane anoniman, snimio je prekršaj u samom centru Beograda, kod raskrsnice Takovske i Dalmatinske ulice, zbog kojeg bi u gradu u kome pešaci ostvaruju elementarna prava vozač momentalno izgubio vozačku dozvolu i bio osuđen za pokušaj ubistva iz nehata i izdržavao zatvorsku kaznu (pogledajte video snimak desno).

Ovo je saobraćajna kultura koja se u Beogradu pospešuje, a njena štetnost i pogubnost za građane ignoriše.

Novac svih poreskih obveznika Beograda troši se na udovoljavanje individualnom automobilskom saobraćaju, koji je, pored toga što je štetan za okolinu i zdravlje građana glavnog grada, štetan i po grad u finansijskom smislu, jer iziskuje ogromna novčana sredstva uložena u izgradnju i održavanje infrastrukture za tu vrstu prevoza, a povrat u vidu koristi iz tog uloženog novca je nikakav. No, ne radi se samo o novcu, već i o kvalitetu života svih građana Beograda, jednakom pravu svih građana na korišćenje javnih površina, i pre svega, poboljšanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, što Sekretarijat za saobraćaj godinama kao da ignoriše.
Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
2 Responses
 1. Milan

  I meni je danas jedan deda u jugicu prosao na crveno dok sam prelazio na zeleno za pesake , mislim da nije video ni mene ni semafor.
  A sto se tice ovog slucaja primtio sam da je i kamerman biciklista prosao na crveno.

  1. Ulice za bicikliste

   U opisu video klipa, napisana je napomena koja objašnjava postupanje vozača bicikla. Konkretno, što se tiče prolaska kroz crveno:
   Vozač bicikla je stupio na površinu pešačkog prelaza kako bi popričao sa ugroženim pešakom. Vozač bicikla nije mogao da koristi 1 metar od desne ivice kolovoza kao što je definisano po Zakonu o bezbednosti saobraćaja zbog nepropisno zaustavljenog automobila koji se vidi na početku snimka i zbog automobila koji se isparkiravao sa trotoara koji se vidi na kraju snimka.

Leave a Reply