U Mariboru radi Kolesodvor*

(Kolesodvor – igra reči od kolesa=bicikli i kolodvor=železnička stanica, u bukvalnom prevodu Stanica za bicikle)

U Mariboru su na železničkoj stanici otvorili čuvani parking za bicikle, za one bicikliste koju putuju vozom. U čuvani parking će se ulaziti pomoću elektronske kartice čija je cena 15 EUR. Važenje kartice će se produžavati uvidom u važeću voznu kartu. Ovakav parking za bicikle je bio ideja Mariborske kolesarske mreže (Mariborska biciklistička mreža), koja je preuzela brigu nad objektom. 

 
Za putnike Slovenačkih železnica, koji su istovremeno i biciklisti, opština Maribor je kao prva u Sloveniji, ispred glavne železničke stanice uredila poseban parking za bicikle, nazvan Kolesodvor. Radi se o zatvorenom i čuvanom parkingu za bicikle, u koji može da se uđe isključivo sa elektronskom karticom. Trenutno može da se parkira 30 bicikala.

Kolesodvor je namenjen pre svega putnicima koji svaki dan putuju ali i povremenim korisnicima voza. Na ovaj način smo želeli da omogućimo bezbedno parkiranje bicikala onih korisnika koji na svojim putovanjima kombinuju bicikle i železnicu. Radi se o proverenom principu iz inostranstva, Bike & Ride, koji najčešće koriste putnici koji svakodnevno putuju (učenici i zaposleni).

U tipičnim primerima, Bike & Ride uključuje infrastrukturu i opremu za bezbedno parkiranje bicikala u blizini autobuskih i železničkih stanica kao i ostalih terminala i stajališta javnog putničkog saobraćaja. Time se korisnicima omogućuje da se dovezu biciklom do odlazne stanice ili da se odvezu sa dolazne stanice.

Kolesodvor je ideja Mariborske kolesarske mreže, koja je pre tri godine predložila Gradskoj opštini Maribor, da se ispred železničke stanice uredi prostor, namenjen čuvanom parkiranju bicikala. Upravljanje objektom je preuzela Mariborska kolesarska mreža, koja će korisnicima izdavati kartice i brinuti se o neometanom radu objekta.

Postavljanje celog sistema je Gradsku opštinu Maribor koštalo 32.000 EUR.

Uputstvo, kako se postaje korisnik Kolesodvora:

http://mkm.kolesarji.org/kolesodvor-kako-postati-uporabnik/


Izvor: MKMKOLESAR
DECEMBER 4, 2014

preveo: Amir Mujezinović

Leave a Reply