Vozači bicikla u borbi za svoja prava i prava pešaka

Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija

Picture

Nećemo da se vraćamo u prošlost

Obzirom da je oformljena Radna grupa za izradu nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa šabačkim udruženjem Vozi Ulice sastavili smo listu predloga za izmene i dopune.

U dopisu Ministarstvu saobraćaja, predloženo je nekoliko obaveza i zabrana. Najbitnije stavke su definisanje obaveze odstojanja od 1.5m prilikom preticanja vozača bicikla, dozvole vožnje bicikla po kolovozu i trotoaru u slučaju neprohodnosti biciklističke staze, definisanje kada vozač bicikla može koristiti celu kolovoznu traku, ali i definisanje obaveze za osvetljavanje bicikla.

Poziv Ministarstvu da se pešacima ne oduzima prostor

U dopisu Ministarstvu saobraćaja, istaknut je apel u ime većine građana, a izričito pešaka, biciklista, osoba sa invaliditetom i roditelja sa decom, da se odustane od predloga da se dozvoli parkiranje vozila na trotoaru u slučaju kada je ostavljeno 1.6 metara prostora i u slučaju kada ne postoji saobraćajni znak koji zabranjuje parkiranje, koji je ova Radna grupa predložila.

Pešački prostor je već dovoljno ugrožen sveprisutnošću automobila na ulicama gradova Srbije, a ovaj deo zakona dodatno bi doprineo ne samo otežanom kretanju građana, već i komunalnom neredu. Na ovaj način, pešačenje bi bilo dodatno destimulisano, što nije u skladu sa principima održivosti u saobraćaju.


Biciklistički prostor koji je često u neposrednoj blizini pešačkog takođe je ugrožen parkiranjem vozila, što dovodi pešake i bicikliste u konfliktnu situaciju. Najbolji primeri u Beogradu su dugogodišnji parking u Omladinskih brigada i zaustavljanje većeg broja taksi vozila nego što je to na stajalištima dozvoljeno, a posebno na stajalištu u Gandijevoj i kod zgrade opštine Novi Beograd, a van biciklističkih staza na stajalištu kod Sava centra i na Studentskom trgu.

Predlozi izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja vezano za vozače bicikla – Ulice za bicikliste – Vozi Ulice
File Size: 75 kb
File Type: pdf

Download File


Kopija primerka predatog Ministarstvu saobraćaja
File Size: 281 kb
File Type: pdf

Download File


Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Ovaj članak preneli su i:

Bicklisti predlažu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja – 24sata.rs

Bicyclists Of Serbia Demand Their Rights « The Balkans Daily

I biciklisti traže svoja prava u saobraćaju | Mondo

Studio B :: Vesti :: Bicklisti predlažu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Bicklisti predlažu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja – vozi.org

Svetleći ramovi hit među biciklistima – 24sata.rs

Radio Studio B prilog

Biciklisti traže izmene Zakona o saobraćaju – Bajsologija

Leave a Reply