ZAOKRUŽI BAJS! – najava vožnje za lepši Beograd

U subotu 1. marta 2014. godine ćemo voziti jednu malo drugačiju vožnju od dosadašnjih, obići ćemo sedišta političkih partija koje su u izbornoj trci za Beograd i svakoj od njih ćemo uputiti pismo sa pitanjem:

“Kakav je stav vaše partije o korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva? Koji udeo putovanja biciklom u saobraćaju vaša partija predviđa u narednom mandatu (do 2018. godine) u Beogradu, gde je sada taj udeo manji od 1%? Pošto je Generalnim urbanističkim planom za 2020. godinu predviđeno da 2.5% žitelja koristi bicikl kao prevozno sredstvo, šta ćete preduzeti da to postignete?

U martu 2006. godine u Budimpešti je organizovana “Vožnja za glasove” u kojoj su se biciklisti uputili ispred sedišta četiri parlamentarne stranke i uputili peticiju koja je sadržala predloge za unapređenje biciklističkog saobraćaja kao vida transporta u Mađarskoj. Svaka od partija je odgovorila na predloge sa svojim biciklističkim programom, a učesnici vožnje su podsetili pobednike na njihovo obećanje u decembru iste godine kada su se uprkos hladnom vremenu okupili u velikom broju i protestovali zbog vladinih budžetskih i razvojnih planova u koje nisu bili uključeni projekti orjentisani ka biciklistima. Vladini zvaničnici su naknadno izmenili svoje planove, parlament je formirao biciklističku komisiju i odobrio sredstva za razvoj biciklističkih projekata.

Ako smatrate da je ovo moguće postići i u Beogradu i Srbiji, dođite u subotu da se zajedno provozamo i našim političkim partijama uputimo pitanje i da vidimo kakav ćemo odgovor dobiti. Ovu inicijativu će podržati beogradska biciklistička udruženja Ulice za bicikliste, Ciklo Svet Srbija, Beociklizacija, Inicijativa za urbanu održivu mobilnost, web – portal Bajsologija, Agencija za turizam na biciklu, I Bike Belgrade, Festival Beograd Velograd, kao i nemačka fondacija Hajnrih Bel – Jugoistočna Evropa.

Dakle, nalazimo se na Trgu republike u 11:30, a vožnja počinje u 12h. Kao i uvek, zvonca, zviždaljke, pištaljke, transparenti, zastavice, trubice, baloni i drugi rekviziti su i više nego dobrodošli!

http://ridewithgps.com/routes/4102808

Autor grafike: Vuk Spasojević

Leave a Reply