118. Kritična masa – Zvaćemo decu!

118. Kritična masa Zvaćemo decu

Nova školska godina obeležava i mnoge početke — kako za učenike i učenice, tako i za radnike i radnice širom sveta. Kraj raspusta i kraj leta mnogima znači i povratak sa odmora u surovu realnost — stalne gužve u prevozu, gužve u saobraćaju i vraćanje zagađenju vazduha u gradovima.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da tokom svog života ljudi provedu čak do 4 godine u automobilu. Gledajući svoje dete, da li njemu/njoj želite da provede nekoliko godina života za volanom ili u saobraćajnoj gužvi? Da li to želite i za sebe?

Ove subote, 28.08. sa početkom od 16:30, okupićemo se još jednom na Trgu Nikole Pašića i krenuti u 118. po redu biciklističku vožnju Kritična masa, tokom koje ćemo proći pored nekoliko osnovnih škola na Starom gradu i Novom Beogradu, i na taj način simbolično pozvati decu da do svojih škola mogu koristiti i bicikle (tamo gde za to postoje uslovi, odnosno biciklističke staze), ali i Grad Beograd da uradi više na povezivanju škola i okolnih ulica biciklističkim stazama kako bi ih naši najmlađi sugrađani i sugrađanke koristili za bezbedan odlazak u svoje škole.

Vožnja će biti završena u dvorištu OŠ “Laza Kostić” u bloku 23 na Novom Beogradu.

Ruta vožnje: https://ridewithgps.com/routes/37262284

FB Event: https://www.facebook.com/events/961500711093005

Rešenja za gužve u saobraćaju ima, a jedno od značajnijih, koji je pokazan kao vrlo efikasan, jeste poboljšanje biciklističke infrastrukture. U gradovima širom Evrope, odlazak u školu biciklom je sasvim uobičajna pojava. Mnoga deca od osme ili devete godine idu sama u školu biciklom. Zašto su deca Beograda manje važna od svojih vršnjaka iz drugih evropskih zemalja?

Vožnja bicikle je zdrava i zabavna aktivnost pogodna za sve uzraste — jednom kada naučite da vozite bicikl, ne možete tu veštinu da zaboravite. Ukoliko postoji dobra infrastruktura, korišćenje bicikle je lako i praktično uključiti u svakodnevni život — danas za odlazak u školu, a jednog dana i za odlazak na fakultet, posao, pijacu.

Prednosti biciklizma je mnogo, ostaje samo problem nedostatka volje donosioca odluka u Srbiji da ga uključe u svakodnevni život, i pitanje vremena kada će to morati da urade. Jer ako mi ne uspemo da se izborimo za prava biciklista, zvaćemo decu. Da objasne starijima zašto je bajs kul i zašto moramo da se izborimo za njega na ulicama.

Roditelji, povedite decu; Deco, povedite roditelje. Vidimo se na Trgu Nikole Pašića u subotu!

Leave a Reply