Bicikl i vreli dani

bicikl i vreli dani

 

Visoke letnje temperature mogu biti veliki izazov za bicikliste i biciklistkinje. U subotu se održava naša 117. Kritična masa. Iako su naravno svi pozvani i dobrodošli, napominjemo da je bezbednost na prvom mestu. Ukoliko se ne osećate dovoljno sigurno u svoje mogućnosti da po visokim temperaturama vozite bicikl, svakako nemojte rizikovati svoje zdravlje. Ukoliko ne možete da vozite bicikl, i dalje nam se možete pridružiti na kraju pikniku kod Hale Pionir

Za učesnike i učesnice koji jesu spremni da voze bicikl bez obzira na najavljenih 37°C, spremili smo listu mera predostrožnosti koje svaka osoba koja vozi bicikl po vrućini treba da zna:

Aklimatizujte se pre izlaska iz kuće 

Jedna od najvećih grešaka tokom leta jeste izlaženje iz klimatizovane prostorije direktno na vrućinu. Pola sata pre izlaska iz stana, isključite klimu ili je namestite na 25°C. Time će se vaše telo bolje prilagoditi na velike vrućine jednom kada izađete iz kuće. 

Hidrirajte se

Jedno od najvećih izazova vašem telu tokom vrelih dana je adekvatno hidriranje. Usled povećanog znojenja, telo pokušava da se ohladi prirodnim putem, ali znoj isparava što znači da je teže proceniti koliko nam tečnosti zaista treba. Pijte često i po malo vode tokom vožnje, i postarajte se da imate dovoljno vode. Jedna dobra caka je da dan pre zaledite boce sa vodom. Voda će se brzo otopiti u toku vožnje, a ako stoje u rancu, biće vam dodatni izvor hlađenja

Obavezno se obucite komotno i prikladno

Dobra odeća tokom biciklističke vožnje podrazumeva: komotan šorc i majicu, naočare za sunce i zaštita protiv sunca na glavi (kačket, šešir ili marama) koje možete i pokvasiti povremeno. Naočare za sunce su posebno važna stavka, jer su oči najosetljiviji organi izloženi suncu, koji su ujedno i vrlo važni za bezbedno biciklanje. 

Krema za sunce

Izlaganje suncu je vrlo opasno za kožu, a iritacija kože usled crvenila može dovesti do gubitka koncentracije. Preporučeno je kremu namazati 30 minuta pre nego što izađete, da biste izbegli njeno topljenje tokom vožnje. 

Budite dodatno pažljivi u svom okruženju

Tokom leta se topi asfalt, pa su rupe na putu učestalije a teže za uočavanje. Takođe, držite odstajanje u odnosu na druge učesnike i učesnice koji potencijalno imaju manjak koncentracije zbog velikih vrućina. 

Važna napomena: Kada radite bilo kakve fizičke aktivnosti tokom vrelih dana, vrlo je važno da budete svesni simptoma toplotnog udara. Toplotni udar je ozbiljnan medicinski poremećaj tokom kog se temperatura tela povećava brže nego što stiže da se ohladi. Simptomi toplotnog udara uključuju: visoku temperaturu tela (preko 38°C), crvenilo ili suva koža bez znojenja, ubrzan puls, glavobolja, vrtoglavica, mučnina ili unezvernenost. Ukoliko ispoljavate jedan ili više ovih simptoma, siđite sa bicikle, idite u hlad, popijte vodu i potražite pomoć lekara. Više o simptomima i prvoj pomoći za slučajeve sunčanice i toplotnog udara pogledajte ovde

Leave a Reply