Biciklistička akcija jesenje sadnje drveća

Veloljub UZB kargo

Koliko biciklisti brinu o svojoj okolini na više frontova govori i naša akcija jesenje sadnje drveća na Savskom keju kod Ušća. Prošlog petka smo duž biciklističke staze posadili deset sadnica lipe kao jedan od odgovora na zagađenje vazduha u Beogradu.

Ovog puta želeli smo da odemo korak dalje u promociji bicikla kao ekološkog, održivog i zdravog prevoznog sredstva. U saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije i Novosadskom biciklističkom inicijativom osmisli smo projekat u okviru koga su napravljena dva kargo bicikla, jedan u Beogradu i jedan u Novom Sadu, na kojima smo između ostalog prevezli materijal za sadnju drveća.

UZB i Holandska ambasada

Beogradski kargo bicikl pravili smo u našoj radionici “Bici ćoše” više od mesec dana (više fotografija možete pogledati ovde), a on je zapravo jedna osvežena verzija našeg starog kargo bicikla, koji je modernizovan, skockan i sada ide na baterije. Dakle, moći će bez problema da stigne u bilo koji deo grada, a šta ce prevoziti i kakve planove za njega imamo, će ipak za sada ostati mala tajna.

Kargo bicikl je u Holandiji jedno od omiljenih prevoznih sredstava, često i rado viđen na ulicama gde se zaista koristi u mnogobrojne svrhe, od prevoza raznog tereta, ali i dece i kućnih ljubimaca. I kod nas ste već viđali sličan tip bicikla za prevoz sekundarnih sirovina, ali svakako voleli bismo da ova kargo priča postane još masovnija. A kada se to desi, verujemo da bi bila od velike važnosti na više nivoa.

UZB i Bici coseUpravo zbog toga je naša prva akcija povezala kargo bicikl i sadnju drveća, kako bi skrenula pažnju na višeslojnu potrebu za zaštitiom životne sredine, gde vožnja bicikla i ozelenjavanje mogu značajno da doprinesu kvalitetnijem životu u gradovima. Svi ćemo se složiti da živimo u jednom nezdravom i sivom okruženju i ovo su mali, ali izuzetno važni potezi i primeri koji ovu situaciju mogu da obrnu na bolje.

Kargo, kao i regularan bicikl, može da bude rešenje za nesnosne beogradske gužve, buku i oduzimanje javnih prostora zarad novih parking mesta. Zamislite samo da bar jedan deo dostavljača koji prevoze manji teret, zameni svoje automoblile ovim biciklom. Upravo ovakvim malim koracima dolazimo do velikih ciljeva. A to koliko nam je cela ova priča važna, govori i činjenica da smo našim kargo biciklima nadenuli imena – Veloljub (beogradski mangup) i Lale (novosadski šmeker). Oni će u budućnosti imati pune ruke posla na ulicama gde će biti i sjajna atrakcija.

UZB ekipa i VeloljubNije na odmet još jednom pomenuti koliko smo ponosni na ceo projekat i zajedničku akciju koju smo sproveli sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, jer se zajedno borimo za bolji biciklistički saobraćaj i širenje biciklističke kulture već gotovo celu deceniju. I nezaustavljivi smo u tome da svakodnevno dokazujemo da je bicikl jedan od rešenja za mnogobrojne boljke savremenog društva i života u gradovima.

Celu akciju podržala je Ambasada Kraljevine Holandije, a u realizaciji projekta učestvovali su naši UZB aktivisti, kao i drugari iz Karkatag kolektiva. A kako je protekla akcija naših drugara iz Novog Sada, možete pogledati ovde.

UZB kargo Veloljub

Foto: 📸 Jadranka Ilić

 

 

 

Leave a Reply