O udruženju Ulice za bicikliste

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” kao neformalno osnovano je aprila 2011. godine kada je bečki student na volonterskoj razmeni rešio da u Beogradu pokrene mesečne biciklističke vožnje kroz centar grada koje su u 300 gradova širom sveta poznate pod nazivom Kritična masa, koje za cilj imaju podizanje svesti o ravnopravnom učešću vozača bicikla u urbanom saobraćaju.

Udruženje je zvanično registrovano 15.12.2012. godine, jer se isto u međuvremenu razvilo i javila se potreba za daljim, zvaničnim napretkom. Osnivači su učesnici Kritične mase, građani i građanke Beograda koji su saznali za ovaj događaj, pridružili se i aktivirali u organizaciji ove vožnje, da bi kasnije aktivnosti  prerasle u nešto širi građanski aktivizam i borbu za održivu mobilnost, kako je precizirano u statutu udruženja Ulice za bicikliste.

Ulice za bicikliste je nezavisno udruženje koje se zalaže za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda, te stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku, koja je zastarela i na mnogo načina ugrožava dobrobit građana i građanki. Ponosni smo na to da smo primer grassroots aktivista u Beogradu. Naše aktivnosti odvijaju se lokalno, na osnovu interesovanja i angažovanja zajednice.

Šta želimo?

Misija udruženja je da nadležne tela gradske i državne uprave razumeju da je ulaganje u automobilsku kulturu štetno za ovaj grad, te zatvaranje šireg centra za sav motorni saobraćaj osim električnog javnog prevoza i povećanje prostora na ulicama grada za socijalne aktivnosti, pešačenje, bicikliranje i ostale zdrave i održive vidove saobraćaja koji su poželjni u modernim gradovima.

Želimo promenu politike razvoja grada, Beograd za ljude, a ne automobile:

  • Pešačke trgove
  • Biciklističke staze, trake i parkinge
  • Centar bez zagađujućeg saobraćaja
  • Bolji javni prevoz i javne bicikle kao podsistem javnog prevoza
  • Itd.

Podržavate?

Ako želite da se pridružite, pošaljite nam poruku. Raspoloženi smo za saradnju i stvaranje još bolje biciklističke aktivističke grupe sa vama!

In English…

Ulice za bicikliste is an independent organization committed to improving biking conditions and increasing the visibility of cyclists in highly-trafficked areas of Belgrade. We hope to see cycling and walking culture overtake car culture, which is outdated and in many ways threatens citizens’ well-being.

Ulice za bicikliste was created on the basis of the monthly Critical Mass events. We are proud to be an example of grassroots activism in Belgrade. Our activities take place locally, based on the interests and engagement of the community.

The goals of the organization Ulice za bicikliste include changing the mindset of the citizens of Belgrade, which we think is possible with a lot of positive energy on our part and a little willingness from our fellow residents. However, developing a pedestrian and bike-friendly infrastructure will require a great change in the minds of local authorities.

We want to change the city’s development policy to achieve Belgrade for people, not for cars, pedestrianized squares, bicycle paths, lanes and parkings, city centre without polluting traffic, better public transport and public bicycles as a public transport subsystem, etc.


Picture

Car-free city center in Belgrade