Bajsom u školu! 130. Kritična masa

Bajsom u školu

Dođite da pre prvog zvona zazvonimo na sva zvonca: ulice pripadaju deci! Vidimo se 27.08.2022. u 16:30h  na Trgu Nikole Pašića na 130. školskoj Kritičnoj masi.

Ako posmatramo pozitivne prakse, poboljšanje navika i saobraćajne infrastrukture uvek počinje dvojako – menjanjem infrastrukture u pravcu što bezbednijeg biciklizma, i inspirisanjem najmlađih građana i građanki da stvaraju zdrave navike. Ova poboljšanja moraju doći kroz primere odraslih, lekcije u školama i kroz obezbeđivanje bezbednih ruta blizu škola i parkinga za bicikle u školama.

Istraživanja instituta za javno zdravlje pokazuju da je zdravlje dece u poslednjih nekoliko decenija sve gore. Svakodnevno korišćenje bicikle umesto automobila kao prevoznog sredstva, zajedno sa roditeljima, pored toga što bi smanjilo zagađenje, povećalo bi fizičku aktivnost dece, poboljšalo zdravlje, reflekse i počelo bi da uči decu o ponašanju u saobraćaju od najranijeg detinjstva.

Trenutni zakon o saobraćaju zabranjuje deci do 12 godina da voze bicikl putevima ili biciklističkim trakama, samo odvojenim biciklističkim stazama.
Ministarstvo saobraćaja, urbanistički zavod i donosioci odluka, uprkos obećanjima o unapređenju biciklističke infrastrukture, ne rade ništa da obezbedi deci bezbedan prilaz školama biciklom. Međutim naše udruženje, zajedno sa našim saradnicima i saradnicama kao i građanima i građankama koje nas podržavaju će nastaviti da se bori za pozitivne promene u našem gradu.

Uprkos naporima vlasti da Beograd pretvore u automobilski zakrčen grad, deca i dalje mogu da koriste održiviji način putovanja do škole uz pravilno planiranje rute i uz pomoć roditelja.
Pored toga što bi bio zdraviji, odlazak u školu ne bi bio frustrirajuće iskustvo uz traženje parkinga, već zajednička zabavna aktivnost koju će deca rado pamtiti.

Ukoliko se i sami kao roditelj ne osećate bezbedno u saobraćaju, ili ne znate kako biste vozili zajedno sa decom, dođite na Trg Nikole Pašića u subotu, 27.08.2022. u 15:30 porodično, da vežbamo zajedno.  Imaćemo priliku da zajedno pokažemo deci da ulice pripadaju njima i da ćemo se zajedno boriti za njihovu budućnost.

 

FB Event: https://www.facebook.com/events/593707175683195

RUTA: https://ridewithgps.com/routes/40657836

Leave a Reply