Biciklisti za park, a ne za parking!

Biciklisti su juče na 43. Kritičnoj masi poručili JKP Parking servis i gradskoj upravi da na Kalemegdanskoj tvrđavi žele park, a ne parking. Preko 250 biciklista se dovezlo do parkinga kod Leopoldove kapije  i uradilo tradicionalni “bike lift” na nekadašnjoj zelenoj površini koja je ilegalno pretvorena u parking, koji je potom legalizovan od strane JKP Parking servis uz blagoslov gradske uprave. 

Akciju “Park, ne parking” je podržalo više beogradskih udurženja koja se bave pristupačnošću za  slepe i slabovide, osobe sa invaliditetom i roditelje sa kolicima. Priključile su se i nevladine organizacije koje se bave ekologijom, zelenim površinama i javnim prostorom, a svi sa zajedničkom porukom da se pri planiranju parking politike grada mora misliti o svim kategorijama građana, a ne kao u ovom slučaju, samo o vozačima automobila.

Broj udruženja koji je potpisao zajedničko saopštenje popeo se na 10,  pridružilo  se Udruženje slepih i slabovidih “Beli štap” i WWF – Svetski fond za prirodu. Zahteva se da pri planiranju izgradnje javnih garaža koje najavljuje gradska uprava jedno parking mesto u javnoj garaži bude zamenjeno  jednim  ukinutim parking mestom na površini, odnosno na ulici ili trotoaru, a u korist svih građana. Ovakva praksa se primenjuje širom sveta, a najbliži primeri su Ljubljana i Beč. 

Udruženja ukazuju da se povećavanjem broja parking mesta u centru povećava i pritisak na uske gradske ulice što stvara saobraćajni kolaps i da se gradovi koji misle o funkcionalnom transportu okreću kvalitetnom javnom prevozu kao rešenju koje zadovoljava sve.

Vožnja se završila u Mikser house, gde je Snežana Radojičić, odvažna svetska putnica na biciklu održala predavanje o svojim biciklističkim putovanjima i promovisala svoju knjigu “Zakotrljaj me oko sveta”.  Mikser house je pokazao da podržava bicikliste dozvolivši svima da parkiraju svoje bicikle unutar njihovog prostora, te im se ovom prilikom zahvaljujemo, kao i Snežani Radojičić koja nam se pridružila na Kritičnoj masi i podržala skup. 
Na početku vožnje podeljeno je i 100 priručnika za bicikliste početnike,  “Beograd na pedale”, a zainteresovani će moći da ih dobiju i na sledećoj Kritičnoj masi.
Autor teksta: Zoran Bukvić
Autor fotografije: Sandra Pejić

Leave a Reply