Ciklozima – Kako da biciklate u zimskim uslovima

Vožnja bicikla zimi

Toplim rukama prigrlite zimu, i provozajte bicikl. Broj ljudi koji zimi voze bicikl u stalnom je porastu.

Sigurno se pitate šta nam je potrebno za vožnju bicikla zimi? Ne mnogo –  vaš bicikl i najdraži  par rukavica i opreme.
Nažalost, mnogima imaju problem sa ovim poslednjim pa odustanu. Nerado se kupuje i nosi oprema ukoliko se ne spuste temperature ispod nule. Do tada, imamo nekoliko saveta za vožnju bicikla zimi.

Razmišljajte slojevito….

Mišelinko na bajsu

U danima kada se spuste temperature ispod nule, često izgledamo kao Michelin reklama dok vozimo bicikl na posao. Međutim, kad se vozimo kući u kasnim satima, ranac treba da je pun.

Zašto?

~ Zimi treba verovati principu slojevitosti: to znači da koristimo tanje jakne za vožnju biciklom wind-stopper koja još uvek nudi dovoljno prostora ispod za dodatni sloj odeće. Bolje nego da nagomilamo teže jakne i oznojimo se tj.umorimo i naparimo. Ujutro neki pulover i jesenju/proletnju jaknu koju nosimo recimo na planinarenje u toplijim mesecima. Na putu do kuće, zimska jakna jer dovoljna ali pripazite na teren i uzbrdice tj. umaranje.

~ Pokušajte regulisati temperaturu sa svojim zicerom (rajsfešlusom), otvarajući – zatvarajući. Ne treba da se oznojimo i takvi negde stanemo a baš takav je gradski stani-kreni tempo.

~ Taj princip slojevitosti (poput luka) je pogodan i za područje vrata. Multifunkcionalni šal (poznat i kao buff) direktno štiti kožu na vrata a takođe se lako mogu povući ispod slojeva jakne. Preko nje stane debela vunena marama koju u hladnim danima možete zakopčati do nosa.

Bicikl zima bandana

~ Dobre pantalone ispod kojih se nalazi samo fin materijal aktivnog veša. Komotnost iznad svega. Probajte različite varijacije na temu! Koji kao i koliko slojeva čine vožnju biciklom udobnom zimi, zavisi od osobe do osobe.

Savet: Vozeći bicikl se brzo zagrevate tako da treba da budete malo sporiji kada idete nizbrdo, jer može doći do pothlađenja leđnog dela usled strujanja vazduha preko već oznojenog,
nezaštićenog dela tela.

 

Biciklanje zimi po snegu

Pronađite odgovarajuće rukavice!

Svako ko redovno džogira sigurno će znati savet: Trebalo bi da nosite bar tanke rukavice kada trenirate na temperaturama ispod 5°C. Ono što važi za trčanje uvek važi i za biciklizam. Zbog vetra, granica magičnih rukavica pada mnogo ranije kada vozite bicikl. Obično treba nositi svoje tanke rukavice za trčanje ili biciklizam kada je temperatura ispod 12°C. Granica gde je previše hladno za vožnju biciklom bez rukavica je ponekad znatno niža i varira na individualnom nivou, odnosno percepcije hladnoće.

biciklističke rukavice za zimu

Par saveta za izbor savršenog para rukavica:

1. Ako su rukavice suviše tanke, prsti će se brže ohladiti.
2. Ovo otežava kočenje, upotrebu zvonca kao i menjanje brzina.
3. Ako su rukavice previše debele, to svakako ograničava slobodu kretanja prstiju.
Ovo takođe otežava kočenje, zvonjenje i menjanje brzina. Nije najbolje rešenje.
4. Rukavice takođe treba da budu udobne za nošenje kada ih koristite svakodnevno.

Teško da postoji nešto neprijatnije od stavljanja blago vlažnih rukavica u kojima se znojite. Stoga probajte koji vam materijal i kroj najviše odgovara. Rukavice ne bi trebalo da budu toliko debele da se u njima preterano znojite.

Mnogi biciklisti preferiraju tanje i skupčlje rukavice koje štite od vetra tako da se tačka 1 ne dogodi uprkos debljim rukavicama. To znači da mnoge klasične vunene rukavice uglavnom ne dolaze u obzir osim ako nisu tanjeg (zidova) kroja.

Jesmo li krenuli sa vožnjom?

Ovo verovatno znate iz trenutaka tokom zimske šetnje. Kada je ledeno, preporučuje se pingvin hod, odnosno pomeranje težine napred. Ovo se takođe može primeniti i na bicikliranje, iako se ne preporučuje prebacivanje težine napred. Umesto toga, spustite malo sedlo! Ovo pomera centar gravitacije malo nadole, što olakšava balansiranje na klizavim površinama. Takođe vam pomaže da držite noge na zemlji u nezgodnim situacijama.

Vožnja bicikla zimi

Evo šta treba da imate na umu kada vozite bicikl zimi: vozite samo malo opreznije nego leti!  Nemojte se nikako stresirati odnosno plašiti da će biti preteško i opasno.

~ Pošto je put često vlažan, to se primećuje posebno u (klizavim) krivinama. Ponekad na biciklističkoj stazi ima lišća ili rastresitog šljunka, što čini površinu klizavijom. Poseban oprez potreban je na mostovima, gde može biti i zaleđeno zbog izložene površine ako drugde nije glatko kao i na metalnim spojevima mostova koji mogu biti izuzetno klizavi. Ako želite da prilagodite bicikl svom stilu vožnje, možete pustiti malo vazduha iz guma. Ovo vam omogućava bolje prianjanje gume na potencijalno klizavu površinu.

Bicikliranje zimi ne bi trebalo da se razlikuje mnogo od vožnje biciklom u proleće, leto ili jesen. Čišćenje bicikla od soli na putu je još jedan savet koji možete i treba da poslušate. Planirajte da to radite redovno tokom svake zime. Perite svoj bicikl češće. Mlaka voda, deterdžent sa sudove i krpa će poslužiti. Spašavate mnoge osetljive komponente i delove bicikla od propadanja i nefunkcionalnosti…

Samo nastavite da vozite bicikl. Dobra oprema, hladna glava i mirna ruka.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB