Izveštaj sa 125. Kritične mase – Savski nasip za sve!

ulice za bicikliste kritična masa ide na savski nasip

Kritična masa ponovo je bila na  Savskom nasipu, koji je i dalje vruća tema!

Na kraju vožnje, biciklistima su se  obratili predstavnici udruženja Za naš kej, XR Srbija i Ulice za bicikliste,  i ukazali  na probleme koje uzrokuje uzurpacija nasipa, obale i vodoizvorišta. Stanovnici Beograda su imali priliku da iskuse miris zrenjaninske vode u performansu na štandu “Limun bez nade”, da vide i osete budućnost voda svih gradova ukoliko se dopuste brojni razarajući projekti koji prete vodoizvorištima.

Ovaj put, biciklisti su podsetili javnost da bi Savski nasip morao da koristi svim građanima i građankama, a ne samo nekolicini privilegovanih pojedinaca, i da obale reka pripadaju svim Beograđanima.

voda beograd xr serbia

Pecaroši, ljubitelji ptica, biciklisti i rekreativci su ostali bez osam kilometara najlepše obale reke Save, koju je potpuno bespravno zauzela grupa bahatih pojedinaca.

Tokom prethodne decenije, na potezu od novobeogradskog bloka 45 pa do Ostružničkog mosta, izgrađeno je preko 300 nelegalnih  objekata, a posle se gradnja nastavila i dalje ka selu Boljevci. Sve ovo su nemo gledale nadležne gradske i opštinske inspekcije, nemušto se dobacujući pritužbama na divlju gradnju, nelegalni saobraćaj i ugrožavanje vodoizvorišta.

Po kruni nasipa automobili se voze kao da je u pitanju ulica, a ne pešačko-biciklistička zona, iako je po nasipima, prema Zakonu o vodama, zabranjen saobraćaj.

UG Ulice za bicikliste je podnelo na desetine prijava za nelegalnu vožnju vozila po nasipu ali se, nažalost, do današnjeg dana ništa nije rešilo, iako je nasip zvanično opredeljen da bude biciklistička staza!

biciklisti savski nasip

Zbog ovoga, udruženje će podneti nadležnom tužilaštvu dve krivične prijave protiv nadležnih inspektora za nečinjenje po pitanju nelegalnog saobraćaja na Savakom nasipu, kao i zbog tolerisanja divlje gradnje i izbegavanja da se počinioci kazne, a nelegalni objekti uklone.

FB album sa vožnje: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=uguzb&set=a.4805274132910621

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB