Izveštaj sa 45. Kritične mase – Pršti, pršti… GDE JE STAZA?!

Picture

fotografija: Jadranka Ilić

Beogradski biciklisti izvozili su još jednu Kritičnu masu, vožnju koja se održava svake poslednje subote u mesecu. Ovog 45. puta vozili su do novog Pupinovog mosta da postave signalizaciju za novu biciklističku stazu koja se završava u sred njiva na levoj obali Dunava, tj. u sred ničega.

Biciklisti će znak skinuti da ne bi zbunjivali bicikliste, ali će pitanja za nadležne, odnosno Gradsku upravu ostati:

1.Kada će se graditi nastavak biciklističke staze i skretanje za naselje Borča, zbog koga je trokraka raskrsnica predviđena na obilaznici Severna tangenta?

2.Kada ćemo dobiti plan detaljne regulacije na kome ćemo moći da vidimo kuda će tačno ići put za Borču i pomenuti nastavak biciklističke staze gledano od pomenute trokrake raskrsnice?

3. Zašto projektanti nisu biciklističku stazu planirali preko ili duž nasipa ka naselju Crvenka, Kotežu, Krnjači i Pančevu, jer Generalni urbanistički plan  tuda predviđa primarni biciklistički koridor? Trenutno sa Pupinovog mosta, nakon prelaska na levu obalu, možete sići isključivo stepenicama, što znači da bicikl morate da nosite, što nije najzgodnije za sve korisnike i jasno je da se o biciklistima nije razmišljalo.

Picture

fotografija: Bogdan Spasojević

Tokom večerašnje vožnje došlo je i do incidenta kada je jedan bahati vozač pokušao da zaobiđe kolonu biciklista vozeći  trakom u suprotnom smeru i onda skrenuo u kolonu biciklista zbog vozila koja su mu dolazila u susret. Redari su odmah reagovali i on je zadržan do dolaska policijske pratnje koja je bahatog vozača legitimisala. 

Očekujemo da protiv prekršioca bude podneta prijava zbog ugrožavanja bezbednosti kolone koja je bila u pratnji vozila sa rotacijom. Vozač je bio drzak i fizički je pretio učesnicima Kritične mase.

Leave a Reply