“Mali” i “Vesić” delili Bajs Minus kartice ispred gradske skupštine

Bajs minus kartice performans Beograd Ulice za bicikliste bicikl

UG Ulice za bicikliste su danas (21.3.2019) izveli performans “Bajs Minus” ispred gradske skupštine. Dvojica predstavnika udruženja Ulice za bicikliste su se maskirali u ministra finansija Sinišu Malog i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića  i simbolično  delili biciklistima Bajs Minus kartice. Povod za peformans su bile izjave Malog i Vesića da biciklistima ne trebaju pare za prevoz jer “već imaju sopstveni prevoz”.

Ono što je u ovoj izjavi problematično je to da se većina zemalja Zapadne Evrope i sveta trudi upravo suprotno, da stimuliše bicikliste na sve moguće načine, pa i novčano, a naknada za prevoz se uopšte ne dovodi u pitanje. Mali i Vesić bi morali na drugi način da regulišu naplatu javnog gradskog prevoza bez da podržavaju uskraćivanje novca kategorijama korisnika saobraćaja koje treba podržavati na sve moguće načine, pa i finansijski.

Biciklisti prema podacima Svetske zdravstvene organizacije dokazano donose uštedu zdravstvenom sistemu, smanjuju gužve i zagađenje i te uštede se mere stotinama miliona evra. Ista stvar važi i za pešake i za pešačenje.

Ukoliko sa samog vrha dobijamo ovako pogrešne izjave, to će uticati na sve nivoe vlasti i odnos istih prema održivom saobraćaju, pogotovo ako imamo najave gradonačelnika Radojičića da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope.  Pozivamo nadležne da koriguju svoje izjave i da nađu drugi način da povećaju naplatu javnog gradskog prevoza.

 

Izveštaj BBC-a na srpskom: https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-47657300

Izveštaj televizije N1: http://rs.n1info.com/Vesti/a469881/Performans-biciklista-protiv-ukidanja-naknade-za-prevoz.html

1 Response

Leave a Reply