110. Kritična masa – Metar je bitan!

Metar je bitan Kritična masa

Svi smo već više puta u medijima čuli da su biciklisti regularni učesnici u saobraćaju, i da ulice pripadaju i nama. Iako smo navodno “ravnopravni”, svi znamo da je biciklista opet ranjiviji učesnik na ulici i za njega zato treba da postoje dodatne pogodnosti i pojačana bezbednost.

Zato su UZB, Novosadska Biciklistička inicijativa i Vozi Ulice iz Šapca, a uz podršku Beogradske otvorene škole, pokrenuli kampanju za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja. Zajedno sa beogradskim Sekretarijatom za saobraćaj/Gradom Beogradom uputili smo MUP-u sledeće predloge:

1. Da postoji obavezno bočno rastojanje prilikom preticanja biciklista od strane automobila od najmanje jednog metra
2. Da se u zakon uvedu biciklističke ulice u kojima će biciklisti imati prednost i automobili neće smeti da ih pretiču
3. Da se biciklistima dozvoli da se kreću jednosmernim ulicama u oba smera, po ugledu na gradove Zapadne Evrope i Novi Sad
4. Da se biciklistima dodatno precizira pravo prolaska kroz pešačku zonu

Ovim povodom, idemo da posetimo MUP koji predlaže izmene zakona, da im poručimo da se broj biciklista povećava iz godine u godinu i da je zato neophodna veća bezbednost, veći obzir i poštovanje vozača prema biciklistima. Ulice nisu samo za automobile, i čini se da dokle god to ne bude regulisano zakonom, one neće biti sigurne i za ostale učesnike. Prvo zakon a onda i međusobno poverenje i tolerancija u saobraćaju, kad već ne može obrnutim redom!

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/33004971

FB event: https://www.facebook.com/events/261235191882368/ 

Leave a Reply