128. Kritična masa – Svi na ulice, ulice za sve!

128. Kritična masa biciklistička vožnja Beograd bicikl

Ulice za bicikliste u saradnij sa Dunavskim centrom za kompetenciju, NSBI i Sigurnim stazama iz Bora pokreću mrežu biciklističkih udruženja. Ideja stvaranja mreže je promocija i implementacija strategije biciklizma koja bi trebalo da bude završena i usvojena tokom 2022 godine, a u kojoj su učestvovala i pomenuta udruženja.

Kroz strategiju razvoja biciklističkog saobraćaja planiramo da unapredimo postojeće stanje donošenjem novih propisa i unapređenjem infrastrukture.

Tim povodom, 128. Kritičnu masu posvećujemo udruživanju i predstavljanju ove strategije građanima. Da strategija ne bi ostala “mrtvo slovo na papiru”, njome je predviđeno i formiranje Nacionalne biciklističke akademije koja bi bila telo koje se bavi implementacijom i koordinacijom napora da Srbija postane bolja zemlja za svakodnevno korišćenje bicikla u svrhu transporta i za rekreaciju.

Inicijativu i vožnju je podržala vlada Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative #ACTprojekat #ACTekipa #AKTivniZajedno

RUTA: https://ridewithgps.com/routes/39881273

FB Event: https://www.facebook.com/groups/ulicezabicikliste/posts/5153200404772473/

Leave a Reply