Staze i za trotinete – 129. Kritična masa

staze i za trotinete kritična masa beograd

U javnosti se sve više priča o električnim trotinetima, u kontekstu da su pošast na ulicama. Biciklistička udruženja u Srbiji smatraju da da su glavni problem na ulicama automobili i motorni saobraćaj, a da je za nas ostale ostalo premalo prostora u kome treba da se “snalazimo”.

Zato tražimo od republičkih organa ali i od takozvanog “bezbednjačkog” saobraćajnog lobija da razmišlja proaktivno, i da umesto što teži da trotinetašima i biciklistima nameće obavezne kacige i restrikcije, stvori bezbedne i funkcionalne uslove u saobraćaju za sve učesnike!

Ovaj put pozivamo i trotinetaše da se priključe Kritičnoj masi i da zajednički pošaljemo poruku da ulice treba da budu bezbedne i dostupne svima: pešacima, biciklistima, trotinetašima, roditeljima s kolicima i osobama sa invaliditetom. To ćemo postići samo ako za sve nas bude dovoljno prostora, koje trenutno koriste automobili.

Zajedno, zahtevamo i da se u novi Zakon o bezbednosti saobraćaja uvrste odredbe koje bi važile i za trotinetaše približile onome čemu su najsličniji, biciklistima! Za sve nas mesta ima na biciklističkim stazama i u biciklističkim ulicama. Dozvola vožnje žutom trakom, obavezno rastojanje prilikom preticanja i dvosmerno kretanje biciklista i trotinetaša u jednosmernim ulicama su samo neki od naših predloga koji ulice vraćaju ljudima, a ne motornim vozilima. Vožnju podržava ACT – Zajedno za aktivno građansko društvo.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/730348238197563

RUTA VOŽNJE: https://ridewithgps.com/routes/40270922

Leave a Reply