30 km/h je spas | 131. Kritična masa

30 na čas je spas
Stigla nam je i Evropska nedelja mobilnosti. Stidljivo, sakrila se negde iza EuroPrajda, litija i Red bull F1 fešte.
I dok se vozači F1 bolida ponosno vrte i driftuju po istorijskom centru Beograda i Kalemegdanskoj tvrđavi, spaljujući desetine litara benzina i praveći stotine decibela buke, pitamo se da li je normalno da u sred Evropske nedelje mobilnosti reklamiraš brzu vožnju centrom Beograda?

Ali Ulice za bicikliste pristižu da koliko toliko isčupaju stvar, i podsećamo sve na nešto što se pre 10 godina podrazumevalo kao normalna aktivnost tokom ENM, širenje uličnih zona gde je ograničenje brzine 30 kmh!

Zahtevamo od predstavnika grada da se sekundarna ulična mreža u Beogradu proglasi zonom 30kmh, od Agencije za bezbednost saobraćaja da se u javnost ide sa konstatnim kampanjama za umirivanje motornog saobraćaja, i da sve to prati pojačana kontrola brzine u urbanim zonama od strane Uprave saobraćajne policije.
Zato, okupljamo se opet u subotu 24. septembra, i pozivamo vas da na vožnju koja promoviše širenje zona od 30 kmh, jer je to spas za sve nas, i bicikliste, i pešake, i osobe sa invaliditetom! Za bezbedniiji grad za sve, vidimo se na Trgu Nikole Pašića u 16:30!

Leave a Reply