BEOGRAD PROSLAVLJA STOTU KRITIČNU MASU!

U subotu, 27. jula, biciklisti i građani Beograda se ponovo okupljaju, ovog puta da bi proslavili JUBILEJ: STOTU KRITIČNU MASU!

Okupljanje pred vožnju počinje na Trgu Nikole Pašića u 16:30 sati, a u 17:00 PO STOTI PUT kreće redovna mesečna vožnja, beogradska Kritična masa.

 

Dođite da proslavimo STOTU zajedničku vožnju #KritičnaMasa!

Planirana je vožnja uz SPECIJALNO ODABRANU MUZIKU sa nekoliko teretnih bicikala i, kao i obično, obezbeđenje saobraćajne policije. Pre vožnje bicikliste očekuju simbolični pokloni.

Trasa STOTE KRITIČNE MASE je dugačka 16 kilometara (https://ridewithgps.com/routes/30604985).

Tokom SLAVLJENIČKE VOŽNJE zajedno ćemo proći najpre kroz strogi centar Beograda do Senjaka, a pored Beogradskog sajma i Mostom na Adi preko Save stići do Novog Beograda, zatim do same ivice Zemuna, a potom ćemo, preko Mosta u Brankovoj, kraj Kosančićevog venca i Kalemegdana, do “Dorćol placa”.

 

U “Dorćol placu” građane, bicikliste i goste čeka zabava uz muziku i muzičare, posebne goste STOTE KRITIČNE MASE. 

18:15 – 20h Šćepine vragolije DJ set (Igor Šćepanović)

20 – 20:30 h Draga Mrvoš – koncert

20:30 – 22h Soulful grooves – DJ set

 

Za slučaj kvara bicikla nekog od učesnika, naši uvek spremni majstori biće tu!

Kao i pre na KRITIČNIM MASAMA, molimo učesnike da radi efekta vožnje kojom ćemo građanima i gradu pokazati kakvi smo i koliko nas je, kao i u interesu bezbednosti, poštuju uputstva označenih redara.

U Beogradu je pre više od osam godina, aprila 2011. godine, prvi put priređena Kritična masa – grupna vožnja biciklista ulicama grada kojom se ističe da su biciklisti ravnopravni i korisni učesnici u saobraćaju i da grad pripada ljudima, a ne motornim vozilima.

Prva Kritična masa je bila u San Francisku 1992. godine, a sada se jednom mesečno održava u više od 300 gradova sveta da bi se javnosti i vlastima skrenula pažnja na potrebe i svakodnevne probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju.

Motorna vozila gospodare ulicama svakodnevno, ali tog jednog dana, u Beogradu svake poslednje subote u mesecu, svi – pojedinci, parovi, porodice s decom, grupe prijatelja svih uzrasta, okupljamo se kako bismo se zajedno provozali biciklima, trotinetima, skejtbordovima, rolerima i drugim nemotorizovanim vozilima.

 

OSNOVNA PRAVILA

(U celini na https://www.facebook.com/pg/beogradskakriticnamasa/about):

 

– Ova vožnja pripada svima nama. Čuvajmo je, negujmo i promovišimo.

– Prepustite ritam i brzinu vožnje organizatorima na čelu kolone. Ovo nije trka.

– Držite se u desnoj traci kolovoza, osim kada dežurni redari signaliziraju drugačije.

– NE ODGOVARAJTE vozačima motornih vozila koji će možda sirenom ili vikom iskazati nezadovoljstvo zbog kratkotrajnog zastoja saobraćaja. Ne osvrćite se na to, mirno uživajte u svojoj vožnji, policijska pratnja i redari se staraju o redu i bezbednost učesnika Kritične mase.

– Opasno je piti alkoholna pića pre i tokom vožnje jer posledice mogu ugroziti i vas, i bicikliste oko vas. Pošto svi nismo podjednako vešti i uvežbani, pijenje vode i bezalkoholnih napitaka nije preporučljivo tokom vožnje bicikla. Molimo vas da to činite tek pošto se zaustavite ili posle vožnje.

– Nemojte upravljati biciklom na bilo koji način koji bi ugrozio ostale učesnike i druge građane.

– Čuvajte se oštećenja kolovoza i tramvajskih šina u koje točak bicikla lako upada, posle čega biciklisti sledi pad.

– Pobrinite se da je vaš bicikl potpuno ispravan, siguran za vožnju i dobro osvetljen.

– Uživajte u Kritičnoj masi i ne zaboravite da SVAKI UČESNIK predstavlja CELU KRITIČNU MASU! Svojim primerom pomozite da održimo dobru reputaciju pred gradom, pred vozačima motornih vozila s kojima delimo kolovoz i pred svim drugim građanima koji će nas videti, a koje ćemo pozdraviti zvonima i trubama.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB