Dobrodošli u biciklističku 2021.

2021. za bicikliste

Sada kada je 2021. konačno došla, želeli smo da izdvojimo trenutak i podelimo nekoliko misli dok se radujemo novoj bici godini.

Prvo, razmišljanje o 2020. godini: Oduševilo nas je kako su se biciklisti Beograda podržavali i inspirisali jedni druge. U vreme kada nismo puno znali o novonastaloj situaciji oko pandemije, dobili smo prvu Virtualnu masu i vaš odziv je bio izvan svakog očekivanja. Okupili smo se, podržali jedni druge i na kreativan način pokazali da se točkovi ipak okreću. Pojavili ste se jedno za drugo i za sve nas.

Dok smo pratili kako pešaci i redovni korisnici javnog prevoza nabavljaju nove bicikle i prave svoje prve, ili bolje rečeno — prve smele — krugove po gradu, obradovala nas je nova povezna staza kod “Dejtonke”, ali i nove staze kod Buvljaka gde smo se izborili da na raskrsnicama imaju upuštene ivičnjake “na nulu”. To je odlična vest za naše bubrege koji će nas ipak služiti duže nego što smo mislili.

Pomno smo pratili Beogradski POUM (Plan održive urbane mobilnosti). Grad je angažovao domaći saobraćajni institut kako bi razradili strategiju za bolju saobraćajnu i pešačku pristupačnost, a mi smo tokom godine zajedno sa vama ispratili razvoj javnih rasprava, ili što bi mladi rekli “radionica”.

POUM jeste dobar plan koji uopšteno poboljšava saobraćajne prilike za pešake i bicikliste. Ostaje pitanje koliko će se plan sprovesti u delo, a ako se oslonimo na dosadašnje iskustvo, bez značajnog i pravovremenog angažovanja i pritiska na gradske službe, ostaće samo P (kao plan) na papiru. Delimo sa vama naše komentare na POUM u ovom tekstu.

Što nas dovodi do 2021. Naša posvećenost i entuzijazam za godinu koja je pred nama, nikada nije bila veća. Pre osam godina osnovali smo udruženje kako bismo poboljšali uslove i povećali broj biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda i postavili kulturu pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku. Misija ostaje ista, s tim što ćemo upornije raditi na tome da što više ljudi i dece koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Duboko smo posvećeni našoj zajednici i uzbuđeni smo što ćemo još bolje doživeti ove godine.

Na kraju, jednostavno želimo da vam se zahvalimo. Hvala vam što ste bili sa nama u toku godine i što svojim zalaganjem ulažete u ovu zajednicu.

Leave a Reply