137. Kritična masa – Prirodna staništa, bare i reke – ne mogu pod hipoteke!

Kritična masa 137 sadnja na Revi

Pozivamo sve bicikliste i biciklistkinje da dođu u subotu, 25.03. u 13h na Trg Nikole Pašića odakle, kao što ste navikli, krećemo u novu vožnju Kritična masa

RUTA:
https://ridewithgps.com/routes/42207523 
FB Event: https://www.facebook.com/events/1679667152476212

Iskoristićemo prve prolećne dane za posetu i odbranu bare Reve i učešću u njenom uređenju. Udruženje Bela čaplja zajedno sa drugim aktivistima i aktivistkinjama već godinama brani baru Revu od uništavanja ovog važnog sistema za odbranu protiv poplava i neophodnu zelenu infrastrukturu koja je dom brojnim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

Međutim, od 20. februara, vlast je iznela još jednu suludu ideju: da se područje bare Reve stavi pod hipoteku zbog duga JPKP “Lazarevac” (čije je sedište udaljeno 68km od Bare Reve). Ovakva odluka preti da ugrozi baru Revu, jer ukoliko JPKP “Lazarevac” ne ispuni obaveze prema državi (a verujemo da neće), država bi prostor prepustila investitorima za izgradnju još sive infrastrukture, čime bi se trajno uništila jedna od retkih preostalih zelenih oaza Beograda.Gradska vlast već godinama obećava uređenje leve obale Dunava i rešavanje problema crne tačke na mapi EuroVelo 6, međunarodne biciklističke rute.  Ali umesto ulaganja u biciklističku infrastrukturu, očuvanja prirode, zelene infrastrukture i poboljšanja uslova života u gradovima, gradske vlasti sve više podržavaju investitorsku gradnju, sivu infrastrukturu i zagađenje.

Zato ovaj mesec, na 137. Kritičnu masu pozivamo sve bicikliste i biciklistkinje da nam se pridruže protestnoj vožnji do bare Reve da prenesemo gradskoj vlasti jasnu poruku – da ni jedan metar prirode, bare ili reke, ne mogu da stave pod hipoteke!

Na kraju vožnje, udruženje građana Bela Čaplja i međunarodni pokret za klimatsku pravdu, Extinction Rebellion Srbija, sadnjom smokvi i setvom livadskog cveća počeće uređivanje Dunavskog parka za koji se bore u ime svih građana i građanki Beograda i Srbije. Uređenje i sadnja u uništenom delu bare Reve je posvećena legendarnom arhitekti Dragoljubu Bakiću, koji se i sam borio za očuvanje ovog prirodnog dragulja.

Napomena: Za sve koji su ne žele da se vraćaju sami preko Pančevačkog mosta: Organizovaćemo sa redarima povratak sa Reve nazad preko Pančevačkog mosta do policijske stanice u Bulevaru Despota Stefana. Krećemo sa Reve oko 16h.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB