Kritična masa uputila pomoć za stanovništvo ugroženo u poplavama

Kao i svake poslednje subote u mesecu beogradski biciklisti su se ponovo okupili 31. maja 2014. godine i ujedinjeni se provozali ulicama prestonice u sklopu tradicionalne 38. Kritične mase. Naglo zahlađenje je imalo uticaja na brojnost povorke, ali humanost nije izostala. Tokom celonedeljne akcije prikupljanja pomoći, zaključno sa Kritičnom masom, biciklisti su uspeli da prikupe 14.950 dinara novčane pomoći za ugrožene u poplavama, kao i par velikih kesa sredstava za higijenu: sapuna, šampona, vlažnih maramica, pasti za zube, zatim asepsola i alkohola, pelena za bebe, konzervirane hrane, hrane u kesici i slatkiša za decu.

Stotinak prisutnih Beograđana je nakon vožnje i tradicionalnog podizanja bicikala uvis, simbolično poslalo po sms na humanitarni broj 1003 i tom prilikom su kod Brankovog mosta razvili transparent kojim su se i ostali prolaznici pozivali da urade isto. 

Podsećamo da je nekoliko dana pre Kritične mase održan događaj u Španskoj kući (Čorbaluk) na kome su biciklisti kuvali čorbu za posetioce, i ujedno prikupljali donacije za ugrožena područja.

Od prikupljenog novca kupljena su higijenska i dezinfekciona sredstva koja su u ovom trenutku bila najpotrebnija, i pomoć je isporučena u ponedeljak 2.juna 2014. godine u Kulturni centar Rex odakle je distribuirana dalje ugroženom stanovništvu. 

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” nastaviće da pomaže sve aktivnosti koje za cilj imaju pomoć ugroženima, počev od pojedinačnog angažovajna članova do zajedničkih akcija. 

Hvala svima koji su se priključili akciji prikupljanja pomoći!

Fotografije: Jadranka ilić / Vladan Radosavljević

Album sa fotografijama: XXXVIII beogradska Kritična masa – 31.05.2014.

Leave a Reply