Pariz otkriva plan da će postati 100% biciklistički grad u roku od 4 godine

bicikl francuska pariz

Pariz namerava da poveća broj zaštićenih biciklističkih staza u gradu, kao i da umnogostruči broj parking lokacija za bicikle; otkriva se u nedavno zvanično objavljenom “Plan Velo: Act 2” planu za vremenski interval od 2021g – 2026g.

Plan Velo je postojeći biciklistički projekat vredan preko 174 mil.$ koji je sa svakom iteracijom i novim predlogom postajao sve lepši, veći i smeliji. Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo izabrana je za drugi mandat prošle godine nakon što je uspešno uvela mnoge mere u korist urbanog biciklizma.

23.oktobra 2021, Ana Hidalgo je čak lansirala svoju kandidaturu za predsednicu Francuske. Toliko podrške je prikupila.
Ona poručuje “ Želja mi je da od Francuske prestonice, koja je ne tako davno bila toksični poligon za napornu vožnju biciklom, pretvorim u 100% prijatan grad za svakodnevnu vožnju i rekreaciju ”.

paris gradonačelnica

Pored spomenutih izmena i poboljšanja unutar novog plana biciklističke infrastrukture, spominje se i dodatnih 290 mil$ koje će se odvojiti za održavanje te iste infrastrukture gde se navode primeri za predstojeću zimsku sezonu odnosno čišćenje snega sa biciklističkih staza, povećana bezbednost itd.

I dok se broj biciklističkih lokacija za parkiranje povećava, ujedno se znatno smanjuju i ukidaju parking mesta za automobile. Već je započeto uklanjanje više od 70% parkinga za automobile.

U sklopu “Plan Velo Act 2” projekta biće napravljeno 30.000 novih parking mesta za obične bicikle, kao i dodatnih 1000 specijalnih mesta za cargo modele.
40.000 parking mesta će se omogućiti na glavnim transportnim čvorištima poput autobuskih i železničkih stanica. Očekuje se i da će privatni sektor, zahvaljujući grantovima i podsticajnim programima, instalirati dodatnih 50.000 bici parkinga.

paris gradonačelnica

To što Pariz postaje jedan od vodećih evropskih biciklističkih gradova nije prošlo nezapaženo. Nedavno je New York Times tvrdio da se Pariz suočava sa “anarhijom” zbog povećanja broja bicikala na ulicama grada.
Na mnogim društvenim mrežama, razni stručnjaci u domenu urbanizma su se izjasnili odnosno iskomentarisali ovakav stav NYTimes-a sa drugim člankom i naslovom “ I dok biciklisti navaljuju na ulicama, Pariz pada u anarhiju ” prikazujući ujedno nepregledne nizove spokojnih građana dok se prijatno kreću kroz svoj grad na biciklu. Nešto čime se New York sigurno ne može pohvaliti…

 

Izvor

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB