Kako organizovati savršeno putovanje skrojeno za bicikliste

biciklisti

Ako se bavite biciklizmom rekreativno ili vam predstavlja strast koja vas čini srećnim, onda ste sigurno dolazili u situaciju da zavidite onim ljudima koji su putovali negde na svom biciklu, i verovatno vas je kopkalo kako izgleda jedno takvo putovanje, kako ga isplanirati i da li je to realno moguće uraditi.

Ono što je sigurno jeste da ova vrsta putovanja nije nešto što uradite spontano i tek tako, već zahteva pažljivo planiranje i pripremu, što možete uraditi ili sami, ili tražiti upit za putovanje od ljudi koji su to već radili ili imaju nekog iskustva. Ako želite sami da oformite svoju turu i posetite mesta koja su vas oduvek mamila, u nastavku teksta možete pročitati kako to da uradite.

 

Odredite budžet

Sve košta, pa čak iako odaberete zemlju ili region koji je relativno jeftin za proputovanje, i dalje će vam biti potreban novac da biste finansirali ceo put. Pored štednje, jedan od načina da ne finansirate put sami jeste ako dobijete sponzora u vidu neke kompanije, ili da odlučite da odete na putovanje u ime neke dobrotvorne svrhe. Takođe možete organizovati skupljanje novčanih priloga zajedno sa porodicom i prijateljima, ili širom zajednicom.

Možete i da ponudite saradnju nekom biciklističkom brendu ili tehnološkoj kompaniji, i samim tim da doniraju opremu, a za uzvrat možete da pišete o njima na internet blogu ili napravite vlog. Kad sakupite novac, dobro isplanirajte raspodelu budžeta na dnevnom i nedeljnom nivou, i držite ga se da ne bi došli u nezgodnu situaciju.

Ne komplikujte previše

Ako već imate rutu u glavi kojom biste voleli da idete, onda pokušajte da je pojednostavite tako što ćete pogledati mapu puteva i videti koja je najpogodnija, ako ne i najlakša ruta od tačke A do tačke B, i takođe proverite da li su te rute već zauzete od strane biciklista. Iz ovih razloga obavezno ponesite GPS, ili na telefonu, ili kao poseban uređaj, da bi vam što više olakšao planiranje puta.

Imajte na umu bezbednost na putu, i budite što oprezniji, ne samo u vožnji, već uzmite u obzir i političku i kulturnu situaciju zemlje kroz koju prolazite, i ponašajte se u skladu s tim. Takođe se ne opterećujte dnevnom kilometražom koju prelazite, osim ako nemate neki lični izazov da pobedite, ipak ste na putovanju.

Ostanite praktični

Jedan od većih razloga i prednosti bicikla, kao i zašto je ovaj vid putovanja toliko privlačan je upravo sloboda u vožnji koju pruža, ali tužna istina je da vam za neka mesta i dalje treba dozvola čak i da biste prošli biciklom. Za neke zemlje vam je potrebna viza, a to se, kao što i sami verovatno znate, rešava pre ulaska u zemlju.

Ako želite da budete u kontaktu sa ljudima kod kuće, razmislite o tome da ponesete satelitski telefon pre nego smartfon, čisto zbog lagodnosti i manjka stresa ako slučajno negde ispadne, dok tablet može lagano da zadovolji sve potrebe po pitanju komunikacije preko interneta.

Još jedna bitna stavka je putno osiguranje. U slučaju da padnete, povredite se, neko vas opljačka ili se suočite sa nekom drugom nezgodom ili problemom, bilo kakva zaštita će biti od velike pomoći. Takođe, platna kartica sa novcem koji možete da podignete na lokalnim bankomatima i u bankama je obavezna.

staza za bicikliste

 

Izaberite odgovarajući bicikl

Ako putovanje koje ste isplanirali traje nekoliko meseci, onda je krucijalno da vam na biciklu bude udobno onoliko koliko je to moguće. Ono što će najpre usloviti izbor vašeg bicikla je sama ruta, stanje puteva kao i zemljanih staza.

Za početak je dobro otići kod profesionalca koji se razume u bicikle za duža putovanja, i sa njim se posavetovati oko vaše rute. Bicikl sa čeličnim ramom je dobar izbor jer je udoban za duže razdaljine, a bitna je i mogućnost da smestite teže i veće rančeve.

Ravan volan je pogodniji za duža putovanja, a ako želite da istražite neke nepristupačnije predele, onda izaberite bicikl sa odgovarajućim prečnikom guma, koje su istovremeno plitke. Takođe, izaberite bicikl čiji se delovi lako mogu zameniti, kao što je slučaj kod MTB biciklova.

Nemojte nosite previše stvari sa sobom već putujte lagano

Za ovakvu vrstu putovanja, potrebno je da ponesete samo ono neophodno sa sobom, i da se ne opterećujete stvarima koje vam nisu ni neophodne ni ključne. Dodatna težina može biti samo teret, naročito ako ste odlučili za obilazak planine, zbog čega je prednost da se što laganije spakujete.

Odeća treba da bude praktična i u skladu sa klimom koju ćete iskusiti, ali imajte na umu da je vreme nepredvidljivo, zato spakujte raznovrsnu odeću i komade za-svaki-slučaj situacije. Šator i vreća za spavanje su obavezni, za sučaj da nema smeštaja duž vaše rute gde možete da svratite, ili to jednostavno niste obuhvatili budžetom.

Jedna korpa napred, jedna pozadi i ranac će biti dovoljni da ponesete sve što vam treba, a usput ne zaboravite da fotkate i da uživate.

1 Response
  1. Vrlo koristan članak! Biciklizam je svjetski sport! Mnogima to znači način života, provođenje slobodnog vremena i druženje. Toga smo svjesni tijekom godina, organizirajući team building za tvrtke i uključuju biciklizam u događaje, tako da dobro znamo koje nas zamke čekaju na putu.
    Lep pozdrav

Leave a Reply