Destinacije za letovanje na koje morate poneti bicikl sa sobom

destinacije letovanje bicikl

Zašto ne biste ovog leta malo promenili rutinu, i otišli na neko mesto gde možete, pored odmaranja, da uživate u aktivnostima u prirodi, a koja je bolja od vožnje bicikla, koja ne samo da vam dopušta da uživate u krajoliku kojim prolazite, već je i takođe način koji nema štetan uticaj na prirodu.

Na mnogim mestima postoje specijalno oformljene ture za bicikliste, tako da uvek možete izbrati onu koja najviše odgovara vašem tempu, šte pre svega zavisi od rute koju tura pokriva, jer neke mogu biti ravne i samim tim spore, dok druge mogu biti prepune uspona, i samim tim biti znatno napornije. Postoje i specijalizovane ture za biciklizam, pre svega planinske,  koje se preporučuju iskusnijim biciklistima.

Ako volite da budete aktivni i tokom odmora, u nastvaku teksta pročitajte koje destinacije su udealne za uživaoce ove rekreacije.

1. Južna Dalmacija

Sa svojim mnoštvom ostrva i prelepim lukama, Hrvatska je kao svorena za ljude koji pored mora i kupanja, žele da se upuste i u vožnju biciklom. Trogir, kao i ostrva Hvar i Korčula predstavljaju mesta za pamćenje, i mesta koja su poznata po svojim stenovitim usponima. Postoje i ture koje mogu trajati 7 dana i duže, što može biti savršena opcija za vas, ako ste zagriženi biciklista. Ove ture uključuju vožnju po okolnim ostrvima, kao i transport brodom.

2. Kavos Krf

U slučaju da do sad niste čuli, ovaj gradić predstavlja centar noćnog života na ostrvu Krf. Nastalo je poko glavnog puta, i prati plažu dužinom od 3 km, ali mestašce se polako ali sigurno širi. Poznato je po tome što nudi hotele, klubove, markete i suvenirnice, i to sve načičkane jedno pored drugog, a često ostaju otvorene i po celu noć.

Kavos možda nije mesto za ljude koji preferiraju mir i tišinu, ali je zato raj za skutere, kvadove i bicikle, zbog odlične povezanosti sa ostatkom ostrva, koje možete obići maltene celo, krećući iz Kavosa. Iznajmljivanje bicikla na Kavosu je odlična opcija za one koji žele da obiđu brojne uvalice, maslinjake i vidikovce. Ako krenete na zapad obavezno posetite čuvene plaže Maratias i Glifada, a idući ka istoku možete doći od glavnog grada Krfa.

3. Eolska ostrva, Italija

Eolska otrva predstavljaju prelep vulkanski arhipelag koji se nalazi u blizini severoistočne obale Sicilije. Jedna od boljih biciklističkih tura u ponudi je na koja ide baš do ovih ostrva, tokom koje možete videti prizore poput erupcija na ostrvu Stromboli, koje nastupaju u intervalima od 20 minuta, krater sumporskog vulkana, kupanje u blatu, zelena polja Liparija ili vinograde Saline.

4. Alpi

Ova tura je prava opcija za ljude koji su rešili da obiđu više od jednog mesta, za šta je vožnja biciklom preko Alpa odlična opcija. Ova ruta prati stari rimski put Via Claudia od južne Nemačke do severne Italije. Vozeći ovom rutom nećete samo uživati u ostacima rimskog puta, već i stalnoj promeni pejzaža, kultura u kuhinje, sve od austrijskih Alpa, do voćnjaka i vinograda južnog Tirola i jezera Garda.

5. Od Praga do Budimpešte

Prava stvar za vas, ako niste za klasično letovanje. Ova varijanta vam pruža mogućnost da obiđete 4 države, i to Češku, Austriju, Slovačku i Mađarsku, a to znači njihove prestonice, kulturu, kuhinju, ali i nezaobilazno pivo. Tokom ove ture imaćete priliku da se upoznate i sa kompleksnom istorijom ovih zemalja, i ovog područja generalno, a lepota je u tome što ćete voziti tihim putevima i stazama, i videti prizore koje malo ko drugi ima priliku.

 

U slučaju da se odlučite za neku od ovih varijanti, ili čak rešite da sami osmilsite gde biste najradije vozili, imajte u vidu da je za ovakvu vrstu aktivnosti bitno planiranje, rezervacija smeštaja na vreme, naročito ako će to uključiti više od jednog mesta, kao i obavezno obraćanje pažnje na bezbednost tokom vožnje.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB