Više od četiri stotine biciklista proslavilo treći rođendan beogradske Kritične mase

Da je Beogradu potrebno više “ulica za bicikliste”, dokazuje više od četiri stotine biciklista koji su danas “zavladali” Beogradom, proslavljajući treći rođendan Kritične mase. Vožnji se pridružilo i dosta roditelja sa decom. 

Po 37. put beogradska Kritična masa provozala se centralnim gradskim ulicama, preko Novog Beograda i Mosta na Adi, a ovog puta i kao svojevrsna cvetna biciklistička parada. Posle vožnje, kao mali doprinos u borbi za što zeleniji Beograd, beogradski biciklisti svečano su otvorili i prvu Biciklističku baštu na savskom pristaništu, u Braće Krsmanovića 2, koju su zasadili sa JKP “Zelenilom Beograd” (čime su otvorili i sezonu sadnje cveća u gradu). Rođendansko slavlje obeleženo je u KC Grad koncertom benda “Horkestar” i igrankom. Podeljeni su i pokloni koje su donirali Planet bike, Popcycle i udruženje građana Ulice za bicikliste, a Pro Bike shop je donirao alat za popravku bicikli Kritičnoj masi.

Da podsetimo: kao što su Beograđani već sigurno navikli, svaka poslednja subota u mesecu, tačno u 17h sa Trga republike, rezervisana je za Kritičnu masu, biciklističku vožnju koja se održava u preko 350 gradova sveta, koja promoviše bicikl kao ekološko, zdravo, samoodrživo i jeftino prevozno sredstvo u sve zagađenijem 21. veku. U Beogradu je sve počelo pre tri godine kada je student na razmeni iz Beča, volonter Maksimilian Sagmuler (Maximilian Sagmuller) uvideo da veliki grad kao što je Beograd nema organizovane biciklističke vožnje, koje za cilj imaju promociju bicikla kao sredstva transporta. Rešio je da pokrene ovu inicijativu sa lokalnim biciklistima-entuzijastima koja je na kraju postala tradicija. Od tada Beograđani voze Kritičnu masu, koja iz meseca u mesec broji sve više i više učesnika. Cilj vožnje je da se donosiocima odluka i javnosti skrene pažnja na važnost razvijanja alternativnih, održivih vidova transporta kao što je bicikliranje te promeni način razmišljanja gradskih planera, koji su trenutno orijentisani na razvoj neodrživog automobilskog saobraćaja.

Autorka teksta: Smiljana Popov
Autorka fotografija: Jadranka Ilić
1 Response

Leave a Reply