115. Beogradska Kritična masa – Fantomskim stazama od Rakovice do Topčidera

115. kritična masa beograd biciklistička vožnja

U subotu  29.05.2021.  sa početkom 16:30h na Trgu Nikole Pašića  оdržava se 115. Kritična masa, tradicionalna biciklistička vožnja pod nazivom “Fantomskim stazama Rakovice do Topčidera”.
Kritična masa je međunarodni pokret koji u Srbiji postoji već 10 godina i koji se zalaže za prava biciklista i izgradnju biciklističke infrastrukture kao podsticaja zdravijeg života, čistijeg vazduha u gradovima, rasterećenja saobraćajne gužve i usporavanja ubrzanih klimatskih promena. 

Kritična masa je ovom prilikom posvećena nepostojećoj, a obećanoj biciklističkoj stazi od Rakovice preko Topčidera, pa do Mosta na Adi. Ova staza će građanima i građankama Beograda omogućiti da najzdravijim mogućim prevoznim sredstvom bezbedno dođu od opštine Rakovica, Košutnjaka ili Topčidera, pa preko opštine Čukarica sve do centra Beograda ili Novog Beograda, u zavisnosti od potrebe. Opšte je poznato da bi razvijanje biciklističke infrastrukture rasteretilo automobilski saobraćaj, značajno smanjilo gužve na beogradskim ulicama i doprinelo tome da se građani više rekreiraju, a da samim tim budu zdraviji i manje opterećuju zdravstveni sistem koji se bori za pandemijom Covid-19.

Upravo zbog toga, pre četiri godine smo se uključili u konverzaciju  sa Gradskom direkcijom za građevinsko zemljište povodom izgradnje biciklističke staze na relaciji: Most na Adi – Topčider – Rakovica, u sklopu najavljene rekonstrukcije bulevara Patrijarha Pavla, gde je Direkcija investitor radova u ime Grada Beograda. Obzirom da je duž bulevara planskim dokumentima pored reke Topčiderke planirana i biciklistička staza, tražili smo od investitora da se plan ispoštuje, i da se staza izgradi paralelno sa radovima na izgradnji novog bulevara.
Ali avaj. Od tada pa do danas smo na svakih godinu dana dobijali brojna uveravanja od zaposlenih iz Direkcije da će biciklistička staza biti uključena u projekat i izgrađena do završetka  rekonstrukcije bulevara Patrijarha Pavla i Patrijarha Dimitrija. Međutim, uprkos saopštenjima da je “sve u redu” i “da će staze biti”, biciklistička infrastruktura na datom potezu nije budžetirana niti postoji projekat po kome bi ona bila realizovana duž Topčiderske reke. Tokom 2020. godine, biciklistička staza u Topčiderskoj dolini je pominjana i od strane zvaničnika i zvaničnica u medijima, a bila je uključena i u budžet grada Beograda za 2020. godinu. 

Međutim, u 2021. godini, uprkos brojnim obećanjima i jasnim dokazima tokom pandemije koliko je biciklistička infrastruktura neophodna jer se broj biciklista duplirao, u budžetu grada Beograda je za biciklističku infrastrukturu namenjeno 0 dinara!

Nedostatak ulaganja u biciklističku infrastrukturu je potpuno kontradiktoran obećanjima koja su već data stanovnicima Beograda i ciljevima nagrađenog Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda koji  je odlukom  žirija Evropske komisije  ušao u ovogodišnje finale sa Grenoblom i Bilbaom. Zaustavljanje razvijanja biciklističke infrastrukture odstupa i od ciljeva Republike Srbije koji se tiču ulaska u Evropsku Uniju — smanjenja emisija ugljen-dioksida, PM čestica  i usporavanjem ubrzanih klimatskih promena, kao i obećanjima zvaničnika i zvaničnica da će uraditi sve što je u njihovoj moći da smanje zagađenje vazduha u urbanim sredinama.

S tim na umu, pozivamo Vas da Vi zajedno sa nama pokušate da ovo ispravite, i da nam se pridružite 29.05.2021. u 16:30, na Trgu Nikole Pašića, da zajedno pokažemo da se građani i građanke Grada Beograda zalažu za sopstveno zdravlje i bolji kvalitet života svojih sugrađana!

Nakon kritične mase, zajedno ćemo uživati u lepoti Topčiderskog parka, te budite slobodni da ponesete ćebence ili badminton, i da sa Vama povedete i Vašu porodicu i prijatelje. 

Vidimo se na Kritičnoj masi.

FB Event: https://www.facebook.com/events/520223069345150/ (klikni i podeli sa FB prijateljima)

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/36078393 (Upoznaj se sa rutom, njenom dužinom, kao i nizbrdicama i uzbrdicama)

Leave a Reply