120. Kritična masa – Nema sveta ni planete – Oktobar 2021.

120. kritična masa

Nema sveta ni planete, osim ako se političari i drugi donosioci odluka ne uozbilje u rešavanju klimatske krize. Aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da prenesu jasnu poruku: Uozbiljite se sad, inače nas sutra neće biti.
31. oktobra donosioci odluka i pripadnici Ujedinjenih Nacija širom sveta se sastaju u Glazgovu, Škotska, da razgovaraju o daljim postupcima koji se tiču klimatske krize. U subotu, 30. oktobra, biciklisti i biciklistkinje u Srbiji se okupljaju da im predaju jasnu poruku: Manje priče, više rada!

Prvi samit je održan 1995. godine, pod imenom COP1 (Conference of the parties srp. Konferencija stranaka), a najpoznatiji je bio 2015. godine, kada je sklopljen Pariski sporazum.
Od Pariskog sporazuma do sad emisije CO2 su u konstantnom rastu.

Povećanje emisija CO2 u atmosferi od COP1 do COP26
Povećanje CO2 u atmosferi od COP1 do COP26 (https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide)

 

Tri decenije praznih priča nas je dovelo do globalne klimatske katastrofe, sve učestalijih poplava i šumskih požara, i rekordno visokih temperatura. Ni Srbija nije izuzeta iz ove krize, i sve češće suše, duža leta, velike padavine za kratko vreme, nedovoljno vremena za pripremu biljaka za zimu uništavaju poljoprivredne kulture i ljudske živote širom Srbije

COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti  samo još jedno okupljanje donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a manje u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače. 

Zato je naša 120. Kritična masa posvećena budućnosti naše planete. Jer nema sveta ni planete bez održivosti i međusobne saradnje svih zemalja.

Vidimo se u subotu, 30.10.2021. u jesenje-zimskom terminu od 14:30h na Trgu Nikole Pašića. 

RUTA: https://ridewithgps.com/routes/37690351

FB Event: https://www.facebook.com/events/257202492870774

Leave a Reply