Bicizimizam – Zima, zima, pa neka je, ne boji se ko vozi bajs

Kritična Masa 123

Januarska Kritična masa nikada nije bila obična, kao i sve druge vožnje, jer je jednostavno – prva u godini. A narod kaže, “Kakva ti je prva Kritična masa, takva će ti biti cela godina”.

Ruta: https://ridewithgps.com/routes/38404578
FB Event:
https://www.facebook.com/events/947480806135636

Ova godina je počela loše jer nam je oteta biciklistička traka u Uzun Mirkovoj i mi to moramo da ispravimo. Gradska vlast je umesto da godinu započne novim biciklističkim stazama i trakama, upravo jednu u centru grada ukinula, a za ovu godinu je u budžetu namenila opet čitavih nula dinara za pravljenje novih.

Zvuči kao dobar povod da se prvi put ove godine okupimo na vožnji Kritična masa i nakon vožnje u širem centru grada, završimo na mestu zločina i pozovemo još jednom gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, kao i sve ostale donosioce odluka da odustanu od motorizacije grada i posvete se boljem, humanijem i održivom transportu, a tu je bicikl na prvom mestu kao neprikosnoveni kralj zelene urbane mobilnosti.

Zato vas pozivamo da nam se pridružite 29. januara od 14:30 na Trgu Nikole Pašića, da pokažemo svima da nas ima i da će nas biti sve više, iako smo im očigledno trn u oku.

***

Česta je predrasuda da bicikl ne može da se vozi zimi. Iako je zimi kretanje otežano, svakako da nije nemoguće, pogotovo na kraćim realacijama u gradu, dužim u prirodi i ukoliko postoji dobra infrastruktura, poštovanje pravila i adekvatna priprema bicikliste ili biciklistkinje.

Da biciklizam nije bauk, pokazuje nam i primer iz Finske, jedne od najhladnijh zemalja, gde deca zimi voze bicikl do škola i na temperaturama ispod -15°C. Stara norveška poslovica kaže: Ne postoje loši vremenski uslovi, samo loše pripremljeni ljudi. Ista parola važi i za vožnju bicikle zimi. Koje savete daju iskusni biciklisti koje vremenske prilike ne mogu da ometu:

1. Stopala uvek treba da vam budu topla i suva 

Ništa nije gore od smrznutih prstiju na nogama ili mokrih stopala. Da biste zaštitili stopala od zime, preporučuje se dupli sloj čarapa, sportske čarape i dobra obuća. Neka vam obuća bude od nepropusnog materijala i otporna na proklizavanje, što je neophodno ne samo za kontakt sa pedalama već i za bezbedno silaženje sa bicikle.

2. Nosite vodootporne rukavice i kapu

Suve i tople ruke i glava su takođe ključni za udobnu i zdravu vožnju. Rukavice za skijanje su dobra opcija za vožnju, ali birajte tanji model da možete da menjate brzine, koristite ručnu kočnicu i čvrsto držite volan. Dobra vunena kapa ili traka su odlične za zimske uslove, ali se postarajte da vam ne ometaju periferni vid. Takođe sa sobom možete nositi i fantomku, za slučaj da počnu da duvaju jači hladni vetrovi.

3. Budite spremni na sve vremenske prilike 

Čak i ako žurite, obavezno proverite vremensku prognozu i obucite se u skladu s prognozom. U slučaju kiše ili snega, obucite se slojevito, uz obavezan vodootporni sloj. S obzirom da je zimi kraći dan, a vremenski uslovi nas čine sporijim, napunite baterije i proverite svetla na bicikli, zbog što bolje vidljivosti noću.

4. Održavajte svoj bicikl

Nakon vožnje bicikle po lošem vremenu, dobro je da posvetite biciklu 5-10 minuta pažnje, da bi mogao da bude spreman za sledeću vožnju. Isperite bicikl vodom od blata, soli i prljavštine. Posebno obratite pažnju na lanac, brzine i točkove. Obrišite bicikl starim, suvim peškirom i uklonite višak vode na lancu i spojnicama sa WD40 ili sličnim uljem/sprejem.

5. Zimske gume

Bez obzira na vreme, dobre gume su neophodne za bezbednu vožnju. Međutim, zimi je posebno bitno da imate kvalitetne zimske gume, da ne bi dolazilo do proklizavanja. Takođe, bitno je da vam gume uvek budu napumpane, mada malo manje nego leti, da bi trakcija bila veća.

6. Usporite 

Čak i ako ste iskusan biciklista, nemojte žuriti. U zimskoj sezoni potrebno je vremena, pogotovo vašim zglobovima i mišićima da se zagreju, tako da nemojte žuriti čim izađete iz kuće. Dajte svom telu vremena da se zagreje, i nemojte rizikovati zdravlje zarad par minuta brže vožnje.

7. Ostanite koncentrisani i u punoj kontroli nad svojom biciklom 

Sneg i led su posebno opasni za bicikliste, tako da budite pažljivi tokom cele vožnje. Kada vozite po već razgaženom snegu, često kočite, i vozite polako, da biste imali kontrolu nad biciklom u slučaju da prelazite preko leda. Ako se nenadano nađete na ledu, samo držite pravac, nemojte da koristite pedale, i trudite se da ne kočite jer to može da dovede do proklizavanja i pada. U slučaju poledice, ne ustručavajte se da nosite kacigu, iako je inače ne nosite.

Ako su uslovi previše izazovni za vas i ne osećate se bezbedno, slobodno ostanite kod kuće i sačekajte toplije dane, jer bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu. Nemojte da se stidite što su deca u Finskoj bolji biciklisti od vas.

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB