Održan prvi sastanak prestoničke Komisije za biciklizam

Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Prvi sastanak novooformljene Komisije za biciklizam pri Sekretarijatu za saobraćaj održao se dana 06.12.2012. godine sa početkom u 12 časova u prostorijama Sekretarijata, Ulica 27. marta 43-45. Sastankom je predsedavao Sekretar za saobraćaj, g-din Bojan Bovan, a prisustvovali su i predstavnici biciklističkih udruženja: Ulice za bicikliste (Miloš Lazić), Sekretarijat za saobraćaj (Novica Mićević), Ciklosvet Srbija (Ivan Puja), Biciklistički savez Srbije (Petar Rokvić i Maja Tanjić), Program za razvoj UN (Nataša Martins), Capriolo (Stanislav Janković), Uprava saobraćajne policije (Zoran Lazić), Ministarstvo za saobraćaj (Marko Cupara), Planet bike (Đorđe Mirić) i Jugocikling kampanja (Mirko Radovanac).

Novica Mićević iz Sekretarijata za saobraćaj obavestio je da su započeti radovi na obeležavanju Zone 30 u naselju Donji Dorćol, što predstavlja boljitak za biciklistički saobraćaj u tom kraju. Takođe je najavljeno da će se u narednom periodu raditi na promeni zakonske regulative kako bi se omogućila dvosmernost biciklističkog saobraćaja u jednosmernim ulicama.

Sekretar za saobraćaj Bojan Bovan, obavestio je da je odvojen deo sredstava za parkinge za bicikle i da od ostalih učesnika debate očekuje predloge za izgled i lokacije parkinga za bicikle. Takođe je najavio planove za saradnju sa JKP “Parking servis” u cilju obezbeđivanja bezbednih parking mesta za bicikle u okviru postojećih garaža i parkirališta.

Đorđe Mirčić iz preduzeća Planet bike izjavio je da je potrebno raditi na ozbiljnoj strategiji biciklističkog saobraćaja i istakao da strategija razvoja biciklističkog saobraćaja treba svakoj razvijenoj državi. “Niste svesni koliki je potencijal pospešivanja biciklističkog saobraćaja.” – poručio je predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj.

Picture

Kiosk u Bul. M. Pupina

Udruženje Ulice za bicikliste, čiji član Miloš Lazić je deo ove komisije, iskoristio je priliku da preda dopis “13 malera novobeogradskih biciklističkih staza” u kome su popisani svi veliki problemi biciklističke infrastrukture na teritoriji ove opštine. Neke od biciklističkih staza nisu dovršene kao što je bilo planirano, na nekim mestima nema pristupa stazi zbog visokih trotoara ili drugih prepreka, ponegde je na stazi stajalište za taksi, a negde staze nisu ni obeležene, drugde su baš na stazi za bicikle stubovi, kiosci, nadstrešnice za stajališta javnog prevoza ili se na stazi neprestano parkiraju automobili. Uručen je i predlog novih trasa biciklističkih staza, sastavljen na osnovu studije Konzorcijuma Beocikling.

Sadržaj paketa za medije, u vidu dopisa “13 malera novobeogradskih biciklističkih staza”, dve fotografije iz dopisa i original karte i naslovnice Studije biciklističkog saobraćaja u gradu Beogradu koja se spominje u dopisu, možete preuzeti sa sledećih linkova:


13 malera novobeogradskih biciklističkih staza – UZB
File Size: 950 kb
File Type: pdf

Download File


Skenirana kopija predatog dopisa 13 malera – UZB
File Size: 125 kb
File Type: jpg

Download File


Fotografija 1 – Bulevar Mihaila Pupina – UZB
File Size: 96 kb
File Type: jpg

Download File


Karta Studije biciklističkog saobraćaja u Beogradu
File Size: 1565 kb
File Type: pdf

Download File


Naslovnica Studije biciklističkog saobraćaja
File Size: 4870 kb
File Type: jpg

Download File


Fotografija 2 – Ulica Jurija Gagarina – UZB
File Size: 172 kb
File Type: jpg

Download File


Autor teksta: Miloš Lazić, Beociklizacija
Ovaj članak su preneli i: KurirZelena Srbija, Bajsologija

Formirana Komisija za biciklizam – Kurir

Gradska uprava i udruženja formirali Komisiju za biciklizam | ZS

Prva Komisija za biciklizam u glavnom gradu – Bajsologija

Leave a Reply