Kad se male ruke slože

Da su male pobede moguće, i uvod u širu bitku za javne prostore pokazuje nam najnoviji primer gde su kroz saradnju lokalna udruženja, građani i mediji zajedničkom akcijom rešili dugogodišnji problem i nemar gradskih organa!
Više od dve i po godine trajala je rovovska borba sa Sekretarijatom za saobraćaj, Direkcijom za puteve, Parking servisom i Sekretarijatom za inspekcijske poslove, no nakon većeg niza pismenih dopisa, email-ova i telefonskih poziva i dve direktne akcije javljamo da smo POBEDILI!

A kako je sve počelo…

Trotoar u Bulevaru Despota Stefana godinama je bio uzurpiran zbog nepropisno obeleženog parkinga koji je iscrtan protivno projektu rekonstrukcije ove ulice, a koji je zadirao do pola I ovako uskog pešačkog koridora. Ova situacija je dodatno pogoršavana od strane nedogovornih vozača, koji su svoje automobile parkirali pod uglom u odnosu na kolovoz i tako praktično blokirali prolaz majkama sa dečijim kolicima, pešacima i osobama sa invaliditetom. Parking servis je na pozive stanara da ukloni vozila koja smetaju odgovorao da “trenutno nema raspoloživih pauk vozila”.
Zbog toga su inicijative Ministarstvo prostora i Ulice za bicikliste, pored upućivanja velikog broja primedbi na ovaj slučaj odlučile da baš na ovom delu ulice naprave direktnu akciju i kroz manifestaciju Parking day u septembru 2013. godine ukažu na ovaj problem.

Jedno parking mesto je simbolično prekriveno rolnama trave, postavljene su stolice, ležaljke i suncobrani, a komšije pozvane da se pridruže. Ideja je bila, kao i svuda u svetu: da se pokaže kako parking prostor može i drugačije da se koristi i da su gradske ulice i za ljude, a ne samo automobile, ali  i da se ukaže na lokalni problem koji nadležni godinama ne rešavaju.

Picture

Problem je mapiran, ali status quo je trajao do  2014. godine, kada su UG Ulice za bicikliste uz podršku Ministarstva prostora, Beogradskog festivala cveća i stanara nastavile tradiciju i organizovale još jedno Parking day druženje. Ovaj put akciju je podržala i televizija Studio B u prilogu novinarke Smiljane Popov:

Nakon ovoga, usledio je brz odgovor gradskog Sekretarijata za saobraćaj, koji nam se obratio pismeno sa informacijom da je izdato rešenje saobraćajnog projekta predmetne lokacije, koji uključuje i postavljanje stubića. Ovo što vidite na fotografijama je kranji rezultat akcije!

Male pobede su samo uvod u širu bitku za Beograd!

Nema odmora!

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB