Kroz Tajland na bajsu: biciklističke rute i saveti za vožnju Bangkokom

bangkok

Neobične i egzotične predele Tajlanda možete upoznati iz prve ruke – a za najkompletnije iskustvo može vam pomoći upravo vožnja biciklom! Vozite se i ostanite u dodiru sa prirodom, a u ovom tekstu odgovaramo na sva vaša potencijalna pitanja o vožnji bicikla na Tajlandu.

Za one koji se od svog pouzdanog bicikla ne odvajaju ni na letovanju, Tajland je odlična destinacija! S mnoštvom servisa za iznajmljivanje po povoljnim cenama i odličnim stazama, letovanje na Tajlandu uz vožnju bicikle biće nezaboravno iskustvo koje se mora osetiti iz prve ruke.

Ovde vam donosimo informacije o kulturi vožnje bicikala u Bangkoku i širom zemlje; otkrijte koje je vreme idealno za vožnju, gde su najlepše staze i kako možete iznajmiti bicikl na Tajlandu.

Iznajmljivanje bicikala na Tajlandu

Biciklizam je na Tajlandu sve popularniji i u većini oblasti možete da birate između nekoliko servisa za iznajmljivanje bicikala.

U Bangkoku, vlada radi na smanjenju velikih saobraćajnih gužvi i zagađenja promocijom biciklizmaširom grada mogu se iznajmiti bicikli na BTS i MRT stanicama.

Na ovom sajtu možete saznati više o tome, kao i o cenovniku. Gradski bicikli se uglavnom iznajmljuju na po nekoliko sati dnevno.

Bilo da vam treba bicikl na nekoliko dana, pa sve do celog meseca, za gradsku vožnju ili zahtevne terene u prirodi – naglasite šta vam je neophodno kako biste iznajmili najpogodnije vozilo tokom svog boravka.

Servisa za iznajmljivanje ima u svim većim gradovima i provincijama na Tajlandu, tako da se podrazumeva da ćete ih naći na popularnim lokacijama poput Puketa i drugih.

Kada je najbolje za vožnju?

Na Tajlandu je tokom cele godine toplo, ali idealni uslovi za vožnju su u periodima kada nema padavina. Zato bi trebalo ići između oktobra i aprila. U oktobru se završava kišna sezona i počinju hladniji dani, a tokom prve nedelje aprila slavi se Tajlandska Nova Godina (Songkran), temperature rastu, a uz njih i vlaga.

Saobraćaj u Bangkoku: kako stoje stvari i gde su tu bicikli?

Bangkok je jedan od saobraćajno najzagušenijih gradova na svetu – ali makar je predvidljiv: gužve ima uvek i svuda, a najveća je u jutarnjem i popodnevnom špicu, od 07:30 do 09:30 i od 17 do 19:30 uveče. Najzačepljenije su velike i važne saobraćajnice, raskrsnice i popularni putevi; ovi su najgori:

 

  • Sukhumvit;
  • Petchaburi;
  • Rama IV;
  • Silom Road.

 

Ipak, gužve je moguće izbeći i kretati se efikasnije kroz grad: pored dobro organizovanih železničkih i vodnih saobraćajnih mreža, možete se osloniti i na svoj bicikl.

Saveti za bezbednu vožnju ulicama Bangkoka

Pored automobila, na tajlandskim putevima vozi se veliki broj raznih modifikovanih motornih vozila: motora sa postraničnim prikolicama natovarenim raznim čudima, rikša koje vuku bicikli – ali tu su i sami biciklisti.

Vožnja bajsa Bangkokom ima mnoge prednosti: lakše je probijati se kroz gužve i kretati se alternativnim pravcima i putevima, prestrojavati se i naći mesto za parking.

tajland

Mada, mnogi se ježe od same pomisli da sednu na bicikl u ovako prometnom gradu. Situacija ipak nije tako strašna kao što se čini na prvi pogled, i mnogi biciklisti iz Sjedinjenih država tvrde da se bezbednije osećaju vozeći Tajlandom nego američkim gradovima.

Vozači u Bangkoku znaju šta da očekuju na putevima, i tamo biciklisti nisu novitet i nepoznanica, tako da se neće ponašati kao da ste nevidljivi. Ipak, vozači su svuda slični – ima ih raznih, i morate voziti pažljivo kako biste izbegli da vam se nešto desi u kontaktu sa nesavesnim vozačima.

Evo nekih saveta za gradsku vožnju:

  • Pridržavajte se svih pravila! Možda je suvišno napominjati ovako nešto, ali kada je u pitanju ovako prometan grad, zaista treba da sačekate ili zastanete da biste pročitali poruku. Fokusirajte se na vožnju i pravite pauze.
  • Pripremite se za vrućinu – temperature su redovno veoma visoke, a i vlaga je velika, tako da vam vrlo lako može pozliti. Najbolje vreme za vožnju je od rane zore do oko 9 sati izjutra; što ranije to bolje, kako biste izbegli vrućine i gužve. Nabavite specijalizovane termose, a možete uložiti i u hydration pack ako prelazite velike razdaljine odjednom.
  • I mapa i GPS – nabavite detaljne mape konkretnih mesta i dobro ih istražite pre pokreta. Mada su meštani ljubazni i uvek ih možete pitati za pomoć, najbolje bi bilo da i sami uvek budete dobro informisani. Tako se možete kretati i manje prometnim putevima kojima se ređe vozi i izbeći dobar deo gužve.
  • Oprema za vožnju: pored mapa i spremišta za vodu, nabavite ogledala, svetla za bicikl, fluorescentni prsluk i šlem.
  • Zaštita od krađe – u dogovoru sa vlasnicima smeštaja, možete bezbedno smestiti negde svoj bicikl; dok vozite, stavite važne stvari u posebno dizajnirane torbice koje otežavaju krađu ili torbice nakačene na kaiš oko struka.
  • Čuvajte se životinja – na ulicama Tajlanda ima mnogo pasa koji jure za točkovima i laju na bicikliste, i nekada je jedini način da ih se rešite da ubrzate vožnju. Pripazite i na majmune ako vozite oko hramova: vole da kradu!

Saveti za vožnju po prometnim gradovima primenljivi su u svakoj zemlji – ovde možete pročitati iskustva jednog bicikliste iz Južne Koreje.

Ima li posebnih biciklističkih staza u gradu?

Ove gradske rute preporučuju biciklisti koji se kreću Bangkokom i okolinom – uz obavezan šlem!

Bang Kachao

Vožnja kroz pluća Bangkoka pravo je uživanje; ova oaza prirode naročito je lepa za vožnju jer nema puno turista, i blizina centra grada se jedva primećuje od bujne vegetacije. Sa obe strane staza rastu kokos i papaja, i one vas vode kroz zaseoke na obodima grada.

Benjakiti Park

Lako je zaboraviti na gradsku gužvu dok se vozite ovim parkom. Čućete samo udaljene zvuke vozila, a u centru se nalazi jezerce, kao i rampa za skejt.

Lumpini Park

Ovaj park u srcu Bangkoka idealan je za vožnju i rekreaciju: u njemu se uvek nešto dešava! Sve to nadziru veliki gušteri koji leže i sunčaju se sa strane – o ovim lenjim životinjama ne morate da brinete, nisu zainteresovane da skaču na bicikliste.

Rot Fai Park

Mesto za pasionirane bicikliste, sa najdužim stazama u Bangkoku. Tri kilometra zelenila koje preseca gradski pejzaž i sportske terene, a na raspolaganju vam je i iznajmljivanje bicikla.

Na ovom sajtu možete potražiti još neke dobre lokacije za vožnju bicikle po Bangkoku, a što se tiče ostatka zemlje – ovde je dobar pregled svih uređenih biciklističkih staza.

Vožnja bicikla predelima Tajlanda je autentično iskustvo koje svakako treba doživeti jednom u sopstvenom veku; nezavisnost koju donosi bicikla odvešće vas neutabanim stazama koje mnogi nikada ne otkriju!

Leave a Reply

Sidebar baner Postani patreon UZB